Ugrás a tartalomra
Tanjug/MTI/Illyés Tibor

Ma a holokauszt áldozataira emlékeznek világszerte

2018.01.27
07:53
2018.01.28
15:04
Forrás
hirado.hu
Hetvenhárom éve ezen a napon szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor, ahol 1,1 millió zsidót, köztük több százezer magyarországit végeztek ki a nácik.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben egyhangúlag döntött arról, hogy január 27-ét a holokauszt nemzetközi világnapjának nyilvánítsák.

A hitleri Németország 1942 januárjában politikailag úgy határozott, a 11 milliós európai zsidóságot meg kell semmisíteni, ekkor döntöttek az Endlösungról, “a végső megoldásról”. A holokausztként ismert népirtásban 5 millió és 6 millió zsidó vesztette életét.

Áder János magyar köztársasági elnök ezért is nevezte 2014 áprilisában, a magyarországi deportálások hetvenedik évfordulóján a legnagyobb magyar temetőnek Auschwitzot. Magyarországon az első rendezvényt 2006-ban tartották. A magyarországi holokauszt emléknap viszont április 16-a, miután 1944-ben ekkor kezdődött el a magyar zsidók gettókba zsúfolása.

A holokausztnak a zsidók mellett mintegy kétszázezer – a nemzetiszocialisták által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított – cigány, valamint homoszexuális, testi és szellemi fogyatékos is áldozatul esett. A koncentrációs központokban ugyanakkor a hadifoglyokat és a nácik politikai ellenfeleit is százezer számra gyilkolták le.

Wikimedia

Az auschwitzi koncentrációs tábort Lengyelország lerohanását követően 1940-ben állította fel az SS, a náci párt fegyveres szervezetének parancsnoksága. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett cinikus módon tábla hirdette, hogy A munka szabaddá tesz (Arbeit macht frei). A törzstáborban és az 1942-ben a közeli Birkenauban létrehozott koncentrációs táborban építették fel az első gázkamrákat, ahol a foglyokat 1941 szeptemberétől ciángázzal gyilkolták meg. Az iparszerű népirtás 1943 márciusában kezdődött, miután a holttestek elégetésére négy krematóriumot helyeztek üzembe.

Wikimedia

Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált, az oda érkezők 70-75 százalékára azonnali halál várt. A háború végén, amikor már közeledtek a szovjet csapatok, a gázkamrákat felrobbantották, a foglyok zömét legyilkolták vagy gyalogmenetben nyugat felé indították. A tömeggyilkosság bizonyítékait igyekeztek megsemmisíteni, ezért az áldozatok számáról a mai napig nincsenek pontos adatok. Az auschwitzi múzeum hozzávetőleg 1,3 millió főre teszi a haláltáborba deportáltak számát, akik közül mintegy 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, közülük 325-330 ezret azonnal kivégeztek a gázkamrákban, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket.hirdetés

Tanjug/MTI/Illyés Tibor

A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Az auschwitzi múzeum honlapja azt írja: “Paradoxon, hogy a hitleri totalitarizmus foglyainak a sztálini totalitarizmust képviselő katonák hozták el a szabadságot.”

A tábor felszabadításának napján, január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is minden évben megemlékezést tartanak. Budapesten 2004 óta működik a Holokauszt Emlékközpont, amelynek udvarán, az épületet körülölelő nyolc méter magas fal belső oldalán állítottak emléket a magyarországi áldozatoknak.

holokauszt áldozatai
Auschwitz

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.