Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ma kezdődött a 22. Szabadkai Nyári Akadémia

2018-08-13
12:10
2018-08-13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ötnapos nyári akadémiát tartanak Szabadkán a magyar pedagógusoknak. A megnyitót a Városháza dísztermében tartották.

Cindel Kis Etelka 24 éve dolgozik tanítóként. Idén szeptemberben az újonnan érkező elsősök osztályfőnöke lesz, ezért bízik benne, hogy hasznos dolgokat tud elsajátítani az akadémia során.„Mindig van valami új. Mindig van valami érdekes. Nagyon szeretjük Dr. Bagdi Emőke előadásait. Ez ami most újdonság. Mi is haladjunk egy kicsit a korral.”

Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is tartott előadást. A gyerekekkel való viszonyról beszélt.„Én mindig azt mondom, mikor egy-egy új gyereket hoznak, hogy ki tudja, hátha ő lesz a következő évtized József Attilája vagy Bartók Bélája. Mit tudjuk, mi van benne. A kíváncsisága az embernek, hogy segítsen a gyereknek kibontakozni, kibontani a benne lévő kincseket. Én azt hiszem, hogy tényleg az aranyásókhoz hasonlíthatók a pedagógusok.”

A szabadkai nyári akadémiára közel 200 résztvevő jelentkezett.
De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Minden témakör a pedagógusok szakmai megújítására szolgál. Hét szekcióban zajlik majd a programunk és a szekciók témakörei és előadásai is segíteni fogják, hogy a pedagógusok új ismereteket, új szemléleteket sajátítsanak el.”

Az akadémiát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyitotta meg. „Nem csak az épületeket kell korszerűsíteni, fényezni, kijavítani, teljesen korszerűvé tenni. A felszerelést is javítanunk kell, korszerűsítenünk kell és a humánerőforrással, a pedagógusokkal is sokkal többet és intenzívebben kell foglalkoznunk, támogatnunk őket. Anyagilag, szakmailag és el kell, hogy érjük azt, hogy még inkább megerősödjön a magyar nyelvű oktatás itt Vajdaságban.”

Az eseményen Lőrinczi Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a pedagógusokat. Az akadémia helyszíne idén is az Ivan Sarić Műszaki Középiskola.

Szabadkai Nyári Akadémia
Szabadka
Nyilas Mihály
Böjte Csaba

Most

23:12, Frissítve: 23:24

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.