Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ma kezdődött a 22. Szabadkai Nyári Akadémia

2018.08.13
12:10
2018.08.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ötnapos nyári akadémiát tartanak Szabadkán a magyar pedagógusoknak. A megnyitót a Városháza dísztermében tartották.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Cindel Kis Etelka 24 éve dolgozik tanítóként. Idén szeptemberben az újonnan érkező elsősök osztályfőnöke lesz, ezért bízik benne, hogy hasznos dolgokat tud elsajátítani az akadémia során.„Mindig van valami új. Mindig van valami érdekes. Nagyon szeretjük Dr. Bagdi Emőke előadásait. Ez ami most újdonság. Mi is haladjunk egy kicsit a korral.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is tartott előadást. A gyerekekkel való viszonyról beszélt.„Én mindig azt mondom, mikor egy-egy új gyereket hoznak, hogy ki tudja, hátha ő lesz a következő évtized József Attilája vagy Bartók Bélája. Mit tudjuk, mi van benne. A kíváncsisága az embernek, hogy segítsen a gyereknek kibontakozni, kibontani a benne lévő kincseket. Én azt hiszem, hogy tényleg az aranyásókhoz hasonlíthatók a pedagógusok.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A szabadkai nyári akadémiára közel 200 résztvevő jelentkezett.
De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Minden témakör a pedagógusok szakmai megújítására szolgál. Hét szekcióban zajlik majd a programunk és a szekciók témakörei és előadásai is segíteni fogják, hogy a pedagógusok új ismereteket, új szemléleteket sajátítsanak el.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az akadémiát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyitotta meg. „Nem csak az épületeket kell korszerűsíteni, fényezni, kijavítani, teljesen korszerűvé tenni. A felszerelést is javítanunk kell, korszerűsítenünk kell és a humánerőforrással, a pedagógusokkal is sokkal többet és intenzívebben kell foglalkoznunk, támogatnunk őket. Anyagilag, szakmailag és el kell, hogy érjük azt, hogy még inkább megerősödjön a magyar nyelvű oktatás itt Vajdaságban.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az eseményen Lőrinczi Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a pedagógusokat. Az akadémia helyszíne idén is az Ivan Sarić Műszaki Középiskola.

Szabadkai Nyári Akadémia
Szabadka
Nyilas Mihály
Böjte Csaba

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!