Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ma ünneplik az ortodoxok vízkereszt napját

2021-01-19
18:18
2021-01-19
21:14
Forrás
Pannon RTV
A hagyományok bátor tisztelői idén is belevetették magukat a folyók és tavak jeges vizébe, hogy megszerezzék a bedobott keresztet.
Pannon RTV

 A járvány miatt a szokást egyes városokban nem követték, a többi helyen az előírások betartásával ünnepeltek az emberek. A hideg vízben való megmártózással Jézus megkeresztelkedésére emlékeznek. A szentmiséken megszentelt vizet a hívek hazaviszik, mert úgy vélik gyógyító hatása van. A vízkereszt az ortodoxoknál is a karácsonyi ünnepkör zárása, egyúttal a farsangi időszak kezdete.

Belgrádban csak szimbolikusan szervezték meg az eseményt, a megszokottnál jóval kevesebb résztvevővel. Mindössze 12-en úsztak a keresztért és ezúttal nem volt verseny jellege. Az eseményen a többi közt Aleksandar Vulin, szerb belügyminiszter is jelen volt.

Pannon RTV

Slavko Božić, pravoszláv pap: „Ez egyfajta gyógyfürdő, vízkereszt, fürdés, megtisztulás a gyötrelmektől. Alkalom arra, hogy az ember megálljon az életben, és egyszerű, folklór módon megmutassa Isten iránti szeretetét. Néha ez is elég.”

ortodox vízkereszt
pravoszláv vízkereszt
vízkereszt
úszás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.