Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ma van advent második vasárnapja

2019-12-08
08:26
2019-12-08
18:37
Forrás
Pannon RTV
Ennek a hétnek a nyugalom, a belső tisztaság, a szeretet és a béke jegyében kellene telnie.

Tiszakálmánfalván a hagyományokat megtartva ünnepelnek a hívek. A vasárnapi szentmisére is szép számban érkeztek, hogy lelki táplálékot vegyenek magukhoz az emberek.

Meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját a tiszakálmánfalvi Magyarok Nagyasszonya templomban is. Az egyre több égő gyertya a növekvő fényt jelképezi, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. A hívek igyekeznek az ünnepre, a várakozásra figyelni. Urbán Zsuzsanna már a múlt héten minden hajnalban részt vett a hajnali misén. „Az első gyertya már ég a lakásunkban, ami a béke jelképe. Ma a hit gyertyáját fogjuk meggyújtani és remélem, hogy mindannyiunk szívében a hit megerősödik ebben az időszakban.”

Milánovits Tibor nyugdíjas tanító külföldről várja haza a családot az ünnepre: „A gyermekek már hazajönnek, az ünnepek után, újév táján megjönnek az unokák is. A dédunokák egy része itt lesz, a többiek később jönnek.”

A tiszakálmánfalvi közösségépítésbe és a hagyományőrzésbe a fiatalokat is bekapcsolják - modja Kiss Gyula: „Felhívjuk a gyermekek figyelmét, hogy vegyenek részt a szentmisén és jómagam is elgondolkodok azokon az eseményeken és dolgokról, amelyeket minden vasárnap gyakorolunk, hogy mélyebben tudjuk átélni ezt az örömet, ami a karácsonyi készülődéssel jár.”

Advent második vasárnapja Keresztelő Szent János előtérbe helyezése, azaz az Úr útjának készítése – mondta Szöllősi Tibor plébániai kormányzó: „Úgy tapasztalom, hogy ebben az időszakban történnek az igazán mélyebb megtérések, amikor az ember észreveszi, hogy meg kell állni, ez túl gyors, nem lehet hosszan folytatni ezt a zűrzavart, ezt a rohanást, ide–oda ugrálást, hanem meg kell állni, ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy visszajönnek, keresik az Istent, kutatnak, hogyan tudunk elmélyülni.”

A tiszakálmánfalvi hívek szerint a várakozás időszaka a családdal együtt töltött idővel lesz igazán értékes.

advent
második vasárnap
gyertya
bronzvasárnap
karácsony
vallás
Tiszakálmánfalva
Szöllősi Tibor

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű