Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja

2022.12.01
08:48
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában idén 152 új HIV-fertőzött személyt regisztráltak, ebből 144 férfit és 8 nőt. Országos szinten eddig összesen 4521 fertőzöttet regisztráltak, közülük több mint ezren már belehaltak a betegségbe.

Emellett további több mint 500 olyan fertőzött lehet, aki nem tudja magáról, hogy HIV pozitív, ezért kiemelten fontos, hogy akiben felmerül a gyanú, az teszteltesse magát - mondta el a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában dr. Bohucki Nebojsa.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa hozzátette, az elsődleges prevenció a védekezés, a szekundáris védekezés pedig a tesztelés, erre pedig Szabadkán is lehetőség van. A tesztelés vérvétel által történik, ingyenes és anonim.

Az észak-bácskai körzet adatai kapcsán elmondta, eddig 75 fertőzöttet regisztráltak összesen.

Bohucki hangsúlyozta, hogy a HIV-fertőzöttnek a betegség mellett a diszkriminációval és a megbélyegzéssel is meg kell küzdeniük, a társadalom ugyanis továbbra is bűnösöknek tekinti az HIV-betegeket.

AIDS
HIV
Bohucki Nebojsa

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.