Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ma van az anyatejes táplálás, avagy a Szoptatás Világnapja

2018.08.01
14:37
2018.08.01
15:28
Forrás
Pannon RTV
Világszerte egyre több csecsemő hal meg azért, mert nem jut anyatejhez. Ennek megakadályozása érdekében átfogó programot indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF.

A kicsi Marko a napokban jött világra a topolyai szülészeten. Édesanyja fontosnak tartja, hogy anyatejjel táplálja. Harmat Evelin, Pobeda: „Ő a második kisfiam, az elsőt is szoptattam kilenc hónapos koráig, most őt is szeretném szoptatni, mert ez a legegészségesebb dolog szerintem és így erősebb lesz az ő immunrendszere is.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az anyatejjel táplált gyermekek szervezetének sokkal nagyobb az ellenálló képessége, kisebb arányban jelenik meg náluk a cukorbetegség, az asztma, az emésztőszervi és légúti megbetegedések. A csecsemőket négy-hat hónapos korig, a hozzátáplálás elkezdéséig elegendő csupán anyatejjel táplálni. Két éves korukig ajánlott a szoptatás.
Martonka Margita, csecsemős nővér, szülészet, dr. Hadzsy János Egészségház, Topolya: „Az anyatej az első pillanattól kezdve mindig olyan anyagokat tartalmaz, amire éppen az újszülöttnek szüksége van, tehát ahogy fejlődik az újszülött, ugyanúgy változik az anyatej is és mindig olyan az összetétele, ezen kívül mindig készen van, megfelelő hőmérsékletű, nem kell félni, hogy elromlik.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A szoptatás elősegíti az érzelmi kötődés kialakulását valamint az anyákra nézve is egészségügyi előnyökkel jár. Segíti a méh terhesség előtti méretének elérését, csökkenti a szülés utáni vérzést valamint a petefészek- és a mellrák későbbi kialakulásának esélyét.

szoptatás
anyatej

Most

Népszerű