Ugrás a tartalomra
Pixabay/alfcermed

Ma van az anyatejes táplálás világnapja

2020-08-01
13:58
Forrás
Pannon RTV
Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-ét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.

Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás.

Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak és beépülnek a szervezetbe.

A szakirodalmi adatok alapján az anyák 98 százaléka képes a szoptatásra. Ezen felül a kutatások alapján a csecsemő, majd a kisgyermek érzelmi és értelmi fejlődésére is pozitív hatással van.

A szoptató édesanyák körében - a felmérések alapján - csökken a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség, a stressz, valamint a szorongás kialakulásának kockázata.

anyatej
világnap
csecsemő
szoptatás

Most

09:16, Frissítve: 09:25

Lángokban áll Kis-Amazónia

530 négyzetkilométernyi mocsaras vidék vált a lángok martalékává az argentínai Paraná-folyó torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.