Ugrás a tartalomra
Pixabay/alfcermed

Ma van az anyatejes táplálás világnapja

2020.08.01
13:58
Forrás
Pannon RTV
Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-ét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.

Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás.

Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak és beépülnek a szervezetbe.

A szakirodalmi adatok alapján az anyák 98 százaléka képes a szoptatásra. Ezen felül a kutatások alapján a csecsemő, majd a kisgyermek érzelmi és értelmi fejlődésére is pozitív hatással van.

A szoptató édesanyák körében - a felmérések alapján - csökken a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség, a stressz, valamint a szorongás kialakulásának kockázata.

anyatej
világnap
csecsemő
szoptatás

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.