Ugrás a tartalomra
Pixabay/alfcermed

Ma van az anyatejes táplálás világnapja

2020.08.01
13:58
Forrás
Pannon RTV
Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-ét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.

Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás.

Pixabay/StockSnap

Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak és beépülnek a szervezetbe.

Pixabay/PublicDomainPictures/illusztráció

A szakirodalmi adatok alapján az anyák 98 százaléka képes a szoptatásra. Ezen felül a kutatások alapján a csecsemő, majd a kisgyermek érzelmi és értelmi fejlődésére is pozitív hatással van.

A szoptató édesanyák körében - a felmérések alapján - csökken a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség, a stressz, valamint a szorongás kialakulásának kockázata.

anyatej
világnap
csecsemő
szoptatás

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.

Népszerű