Ugrás a tartalomra
Pixabay/satheeshsankaran

Ma van az autizmus világnapja

2022.04.02
12:36
Forrás
Pannon RTV
2007-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjává.

Célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy az emberek 1 százaléka autizmussal élő, és széles körű információt nyújtson az autizmusról. Az autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Az autizmus spektrumzavar egy speciális neurobiológiai fejlődési rendellenesség, amely személy kommunikációs képességében, nehezen alakuló vagy hiányzó társas kapcsolataiban, nem elfogadott viselkedési formában és stereotip cselekvéseiben nyilvánulhat meg. Viszont nagyon széles skálán mozog, innen ered a spektrum kifejezés. A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrumzavar előfordulásának gyakorisága emelkedő számokat mutat, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2 százalékhoz.

KÉK-hír
KÉK-hírek
autizmus
autizmus világnapja
autista
világnap

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.