Ugrás a tartalomra
Pixabay

Ma van az önkéntesek világnapja

2020-12-05
13:09
Forrás
B92
Az ENSZ Közgyűlése 1985 végén foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását.

Sok évvel később, 2002 novemberében arra szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. 

Ez a nap azoké a személyeké, akik önkéntesen, szabad akaratukból anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül különféle mások számára hasznos tevékenységben vesznek részt, vagyis lényegében jótékonykodnak. 

Számuk világviszonylatban egymilliárd, Európában több mint 100 millió lehet. 

A szerbiai ifjúsági és sportügyi miniszter, Vanja Udovičić a világnap kapcsán köszöntötte az önkénteseket, akiknek szerinte az eddigieknél még fontosabb szerepük van a járvány idején. A tárcavezető azt mondta, minél több fiatalt szeretnének ráébreszteni az önkéntesség fontosságára. Szerbiában több mint ezer fiatal vesz részt önkéntes programokban.

önkéntesek világnapja
önkéntes
világnap
Vanja Udovičić

Most

19:30

Elhunyt Mira Furlan

66. életévében elhunyt Mira Furlan horvát színművész, aki az egykori jugoszláv filmgyártás és színjátszás megkerülhetetlen alakja volt. Számos feledhetetlen alakítást hagyott maga mögött.
19:02, Frissítve: 19:13

Naponta több mint száz embert oltanak be Topolyán

Egyelőre a topolyai egészségház általános osztályán kialakított két oltóponton történik az oltás, de már dolgoznak azon, hogy a bácskossuthfalvi és a gunarasi kijelölt oltópontot is előkészítsék és felszereljék.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Egyre kelendőbbek a palicsi ingatlanok

Elsősorban a turisztikai beruházásoknak köszönhetően megnőtt az ingatlanok iránti érdeklődés Palicson. Az épülő wellness-központ egyre több belgrádi és más szerbiai városból, sőt külföldről érkező családot vonz a településre.