Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Ma van az ortodox nagyszombat

2022.04.23
13:33
2022.04.23
14:59
Forrás
Pannon RTV
A Julianus-naptár szerint a gyász napja van.

A pravoszláv hívők ilyenkor Jézus feltámadásának ünnepére készülődnek, ezt a napot csendesen töltik és a hagyomány szerint nagyszombaton nem végeznek fizikai munkát. A gyász az éjféli húsvéti liturgiával ér véget. Ekkor kezdődik az örömünnep, a húsvét. Vasárnap sokan látogatnak el az ünnepi liturgiára a templomba. Szerbiában húsvét hétfője is állami ünnep, vagyis munkaszüneti nap.

Srboljub Ubiparipović, diakónus, Szerb Pravoszláv Egyház: „Pál apostol leveleiben egy helyen azt a tagadhatatlan tényt hangsúlyozza: ha Jézus nem támadott volna fel a holtak közül, akkor hiábavaló lenne a hitünk és az ige. Ugyanis a hitünk tartalmatlan, értelmetlen és hiábavaló lenne Jézus Krisztusnak a holtakból való feltámadása híján, ha nincs a holtakból való feltámadás. Végül is emlékeztetni kell a tisztelt nézőket arra, hogy Jézus földre való eljövetelének a célja: a kereszt titka és Krisztus feltámadásának titka.”

ortodox
pravoszláv

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.