Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Ma van az ortodox új év első napja

2021.01.14
07:19
2021.01.14
18:04
Forrás
Pannon RTV
A Julianus naptár szerint ma van az újév első napja. Ez a nap nem munkaszüneti nap Szerbiában, de több tradíció is kötődik hozzá.

Az ortodoxok január 13-án a szilvesztert, január 14-én pedig az újévet ünneplik. A tűzrakás, a fegyverdurrogtatás, a tűzijáték, az egymás köszöntése, a koccintás, az ajándékozás és a gazdagon megrakott asztalok mind-mind fontos részei az újév megünneplésének az egész földkerekségen.

Mladen Marić, Ada: „Örülünk ennek a napnak, mert ez elég sokáig megvolt tiltva, nem lehetett tartani. Karađorđe idejében kezdték jobban megünnepelni ezt az ünnepet, akkor volt megtartva a tanácsülése, mert ez kiskarácsony is. Itt egy kis ünnepséggel tudták tervezni a jövőt. A háború után újra nem lehetett tartani, mert a vallás el lett egy kicsit nyomva, de a 70-es és a 80-as években újra kezdődött ennek az ünneplése. Ahol én éltem ott ez szilveszter napja volt.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mladen Marić szlavóniai gyökerekkel rendelkezik. Vegyesházasságának köszönhetően, családjában, mind a katolikus, mind a pravoszláv ünnepeket megülik, így már december elején kezdetét veszi az ünneplés időszaka nálunk. „Nálunk elkezdődik december 6-án Mikuláskor, utána másnap a vejemnek slavája van és akkor folytatjuk egészen kiskarácsonyig vagyis a pravoszláv újévig.”

Archív felvétel (Pannon RTV)

A szokások mára változóban vannak, de többségük ma is elmaradhatatlan részei az ünneplésnek. A pravoszláv újév egyik jellegzetes kelléke az asztal egyik főszereplője a vasilice kalács, amelyet a háziasszony éjfél után kezdi el készíteni , hogy reggel már az asztalon várja az ünneplőket.

Mladen Marić: „Ahogyan a szerbek mondják ez egy „obredni kolač”. Kelt tésztából szokták készíteni, amibe kerülnek magvak, pénz, hogy az emberek szerencsések és egészségesek legyenek. Csak ezen a napon készítik és ez a Szent Vasilij kalácsa.”

Archív fotó (Pannon RTV)

Mladen Marićtól és feleségétől, Emíliától megtudtuk, hogy a kalácson minden kis tésztadísznek különböző jelentése van és a masnik színe is csak piros, ami a szeretetet jelképezi és arany lehet, ami pedig a bőséget és a gazdagságot.

pravoszláv újév

Most

07:13

Olaszország több városát elöntötte az eső

Az olasz fővárosra a vasárnapra virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen hétfőig meghosszabbította az időjárási riasztást.
20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű