Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Ma van az ortodox újév első napja

2022.01.14
13:04
2022.01.14
16:01
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban is megünnepelték a pravoszláv újévet. A tervezettnél ugyanakkor jóval visszafogottabb körülmények között zajlott a bulizás. A járványhelyzet miatt ugyanis már második alkalommal maradtak el a hagyományos ünnepi programok.

Szerbiában a pravoszláv újév megünneplésének szokása a kilencvenes években éledt újjá. A néphagyományok szerint a hívek ezen az éjszakán nem alszanak és a virrasztás során pálinkát, forralt bort, illetve fánkot fogyasztanak. Az ünneplést különböző rendezvények szokták kísérni, ám ezek többsége idén is elmaradt.

Belgrádban Željko Joksimović szerb énekes tartott volna szabadtéri koncertet. A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt azonban ez a program le lett fújva, illetve a szervezők elmondása szerint egy későbbi időpontra halasztották a koncert megtartását. A látványos tűzijátékról ugyanakkor nem mondott le a szerb főváros.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ünnepi programok híján sokan úgy döntöttek, hogy sétával töltik az estét, illetve otthonukban, családjukkal együtt várják a pravoszláv újévet, ahogyan Panić Radoslav is. „A gyerekeknek megígértem, hogy eljövünk a programokra, amiket lefújtak, de hát ez van. Sétálunk egyet, majd hazamegyünk és családi körben ünnepelünk. Ha jobb volna a helyzet, másképp lenne, de ez van, mit tegyünk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Vasilije Zec és Sofija Stanković úgy döntöttek, hogy együtt várják az új évet. Stábunknak elmondták, hogy értelmetlenné tette az újévvárást a koncertek lemondása a vírushelyzet miatt.

Vannak, akik az otthoni ünneplés mellett döntöttek.

Tijana Lukić: „A fiatalok számára lehet problémát jelent, de nekünk, akik inkább a családias hangulatot szeretik, nem jelent különösebb problémát. Én a családommal töltöm az estét.”

Ognjen Repanović: „Valószínűleg a barátaimmal töltöm az estét otthonos hangulatban. Lehet, hogy elsétálunk a Branko-hídhoz megnézni a tűzijátékot.”

 Ivanović Jovana: „Én a családommal és a barátaimmal leszek. Ami pedig a lefújt koncerteket illeti, sajnos ilyen a helyzet. A lényeg, hogy maradjunk életben és legyünk egészségesek, ahogyan mondani szokás. Reméljük, egy nap jobb lesz majd a helyzet.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi utcákat járva érzékelhető volt, hogy a pravoszláv újévet ez alkalommal is visszafogottabban ünneplik a fővárosiak. Sokan a központban sétáltak egyet. Itt-ott felbukkantak a trombitások is, mint például a népszerű Skadarlija utcában, és hangos zenével üdvözölték a járókelőket.

Pannon RTV/Idei Sándor

Voltak éttermek és szórakozóhelyek, amelyekben szervezett ünneplést tartottak, de ezeken csak az érvényes védettségi igazolásokkal rendelkezők vehettek részt.

Milica Spasić: „A Moskva Hotelben fogjuk bevárni az újévet vacsorával. Ezek a terveink. Előtte kijöttünk sétálni egyet a városba. Ma is és holnap is munkanap van, de ez nem zavar meg bennünket abban, hogy megünnepeljük a szerb újévet is.”

Valentina Jovanović: „Abban sem, hogy élvezzük egy kicsit a ma estét a legközelebbi barátok körében. Kellemes lesz.”

Tanjug/Strahinja Aćimović

Éjfélkor a pravoszláv újévet is látványos tűzijátékkal köszöntötték a szerb fővárosban, amit a Belgrádi Toronyra vetített lézerfény tett igazán emlékezetessé. Ez volt egyébként az egyetlen szervezett tűzijáték a városban. A Szerb Ortodox Egyház által hagyományosan szervezett fényelőadás a Szent Száva-templomnál idén is elmaradt.

ortodox újév
újév
Belgrád

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 20:20

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.