Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Ma van az ortodox újév első napja

2022.01.14
13:04
2022.01.14
16:01
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban is megünnepelték a pravoszláv újévet. A tervezettnél ugyanakkor jóval visszafogottabb körülmények között zajlott a bulizás. A járványhelyzet miatt ugyanis már második alkalommal maradtak el a hagyományos ünnepi programok.

Szerbiában a pravoszláv újév megünneplésének szokása a kilencvenes években éledt újjá. A néphagyományok szerint a hívek ezen az éjszakán nem alszanak és a virrasztás során pálinkát, forralt bort, illetve fánkot fogyasztanak. Az ünneplést különböző rendezvények szokták kísérni, ám ezek többsége idén is elmaradt.

Belgrádban Željko Joksimović szerb énekes tartott volna szabadtéri koncertet. A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt azonban ez a program le lett fújva, illetve a szervezők elmondása szerint egy későbbi időpontra halasztották a koncert megtartását. A látványos tűzijátékról ugyanakkor nem mondott le a szerb főváros.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ünnepi programok híján sokan úgy döntöttek, hogy sétával töltik az estét, illetve otthonukban, családjukkal együtt várják a pravoszláv újévet, ahogyan Panić Radoslav is. „A gyerekeknek megígértem, hogy eljövünk a programokra, amiket lefújtak, de hát ez van. Sétálunk egyet, majd hazamegyünk és családi körben ünnepelünk. Ha jobb volna a helyzet, másképp lenne, de ez van, mit tegyünk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Vasilije Zec és Sofija Stanković úgy döntöttek, hogy együtt várják az új évet. Stábunknak elmondták, hogy értelmetlenné tette az újévvárást a koncertek lemondása a vírushelyzet miatt.

Vannak, akik az otthoni ünneplés mellett döntöttek.

Tijana Lukić: „A fiatalok számára lehet problémát jelent, de nekünk, akik inkább a családias hangulatot szeretik, nem jelent különösebb problémát. Én a családommal töltöm az estét.”

Ognjen Repanović: „Valószínűleg a barátaimmal töltöm az estét otthonos hangulatban. Lehet, hogy elsétálunk a Branko-hídhoz megnézni a tűzijátékot.”

 Ivanović Jovana: „Én a családommal és a barátaimmal leszek. Ami pedig a lefújt koncerteket illeti, sajnos ilyen a helyzet. A lényeg, hogy maradjunk életben és legyünk egészségesek, ahogyan mondani szokás. Reméljük, egy nap jobb lesz majd a helyzet.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi utcákat járva érzékelhető volt, hogy a pravoszláv újévet ez alkalommal is visszafogottabban ünneplik a fővárosiak. Sokan a központban sétáltak egyet. Itt-ott felbukkantak a trombitások is, mint például a népszerű Skadarlija utcában, és hangos zenével üdvözölték a járókelőket.

Pannon RTV/Idei Sándor

Voltak éttermek és szórakozóhelyek, amelyekben szervezett ünneplést tartottak, de ezeken csak az érvényes védettségi igazolásokkal rendelkezők vehettek részt.

Milica Spasić: „A Moskva Hotelben fogjuk bevárni az újévet vacsorával. Ezek a terveink. Előtte kijöttünk sétálni egyet a városba. Ma is és holnap is munkanap van, de ez nem zavar meg bennünket abban, hogy megünnepeljük a szerb újévet is.”

Valentina Jovanović: „Abban sem, hogy élvezzük egy kicsit a ma estét a legközelebbi barátok körében. Kellemes lesz.”

Tanjug/Strahinja Aćimović

Éjfélkor a pravoszláv újévet is látványos tűzijátékkal köszöntötték a szerb fővárosban, amit a Belgrádi Toronyra vetített lézerfény tett igazán emlékezetessé. Ez volt egyébként az egyetlen szervezett tűzijáték a városban. A Szerb Ortodox Egyház által hagyományosan szervezett fényelőadás a Szent Száva-templomnál idén is elmaradt.

ortodox újév
újév
Belgrád

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.