Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Plohl Krisztina

Ma van Kisboldogasszony, azaz Szűz Mária születésének ünnepe

2019.09.08
15:42
2019.09.09
07:32
Forrás
Pannon RTV
A doroszlói Szentkúton keresztúti ájtatossággal és püspöki nagymisével ünnepeltek, amelyet Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök celebrált.

Idén ismét több ezer zarándok látogatott el a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre. A zarándokok testi-lelki feltöltődésért érkeznek Doroszlóra a Szentkúthoz Kisboldogasszony napján. Sokan megmossák fájó testrészeiket a Szentkútnál, isznak a vizéből és haza is visznek belőle.

Pannon RTV/Plohl Krisztina

Szűzanya közbenjárásáért érkezett Magó Rózsa is a doroszlói búcsúba, gyógyulást, lelki vigaszt kér családja számára: „Nagy szükség van rá, mert a családban van egy kislány, aki beteg, 28 éves és chemoterápián esett át és sokat imádkoztunk, mert ez maradt, a fohászkodás.”

Pannon RTV/Plohl Krisztina

A búcsú erősíti nemzeti identitásunkat, kulturális hagyományt, értéket képvisel - emelte ki Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök. Kisboldogasszony napja Szűz Mária születésének ünnepnapja. Az ünnep a hívők számára erőt ad a mindennapi küzdelmekhez, megerősödést a Krisztussal való kapcsolatban, a keresztényi élet hivatásában.

Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök: „A keresztény közösségben minden ünnep forrása Jézus halála és föltámadása az Eucharistia ünneplése, ez az, ami igazából erőt ad mindenkinek, az ő kegyelme adott erőt Máriának is, hogy példaértékűen, hősiesen keresse Isten akaratát és így találja meg a boldogságát, nekünk ez a példa és ez a követendő.”

Pannon RTV/Plohl Krisztina

Az ünnepi szentmisén a vallási-, politikai- és közélet képviselői is részt vettek, többek között Hajnal Jenő az MNT elnöke, Kovács Elvira a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője és Pásztor István a VMSZ elnöke is. Az elmúlt közel tíz év óta hatalmas fejlődésen ment keresztül a Szentkút, a közös cél, hogy egy egész éves vonzerővel, szálláslehetőséggel, a folyamatos lelki épülés lehetőségével rendelkezzen a kegyhely - hangsúlyozta Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette: „Mind többen vagyunk, azt látom, hogy nagyon sok fiatal is eljön, ami mindenféleképpen újdonságot jelent, vagy legalábbis különbözik ebben a tekintetben is az utóbbi éveknek a doroszlói Szentkúti búcsúja a 10-15 évvel ezelőttiekhez viszonyítva. Azt látjuk, hogy küllemében is megújult, alkalmazkodott az igényekhez a kegyhely környéke, maga a szentmise az idén is nagyon-nagyon felemelő volt, egy igazi közösségi rendezvény is volt.”

Pannon RTV/Plohl Krisztina

Az ünnepség témája az Eucharisztia az úton levő embernek szóló ajándék, ennek a gondolatnak szellemiségében vitték körmenettel az Oltáriszentséget a mise után a Szentkúthoz.

kisboldogasszony
Doroszló
Kiss-Rigó László
Pásztor István

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.