Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Ma van nagyszombat a Julianus-naptár szerint

2020.04.18
13:09
2020.04.18
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az ortodox hívők Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A hagyomány szerint ma este véget ér a készülődés a legnagyobb keresztény ünnepre.

Ma még böjt van a vallásos családokban, ez azt jelenti, hogy nem esznek főtt ételt a hívők. Ezen a napon a hagyomány szerint nem szabad dolgozni, fizikai munkát végezni. A járványhelyzet miatt bevezetett kijárási tilalom idején Irinej szerb pátriárka azt üzente minden hívőnek, hogy televízión és rádión keresztül kövessék a miséket, és szűk családi körben készüljenek a húsvétra. Hozzátette, a nehéz időkben sem szabad elveszteniük az embereknek Istenbe vetett hitüket.

Tanjug/Szerb Pravoszláv Egyház

Irinej szerb pátriárka: „Az idei húsvétot olyan nehéz körülmények között ünnepeljük, amilyenek a múltban ritkán fordultak elő. A járvány időszakában élünk, amely az emberiséget veszélyezteti. Az egész világ érintett és veszélyeztetett a vírus által. Vajon a büszke és önző mai ember levon-e bármilyen következtetést ebből a tényből? Vagy továbbra is megbánás és szeretet nélkül kitart majd azon öngyilkos projekt mellett, amellyel a saját hamis, e világi mennyországát akarja megvalósítani, amelyben nincs hely sem Isten sem ember számára.”

nagyszombat
ortodox húsvét
pravoszláv nagyszombat

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.