Ugrás a tartalomra

Ma van a nándorfehérvári diadal emléknapja

2020.07.22
10:57
2020.07.22
18:06
Forrás
Pannon RTV
A magyar seregek 564 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed hadaira Nándorfehérváron.

A nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk egyik legjelentősebb eseménye, ugyanis 1456. július 4. és 21. között a keresztények, magyarok és szerbek Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed török szultán seregével szemben. A védőkhöz csatlakozott 10 ezer katonájával Hunyadi János, valamint az olasz inkvizítor és hitszónok Kapisztrán János 30-35 ezer keresztesével és közösen, július 22-én a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

A napot a magyar Országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Kávai Szabolcs magyarkanizsai történelemtanár: „Tudom, hogy történelmietlen és a történelemtanároknak, történészeknek nem szabad azzal foglalkozni, hogy mi lett volna ha, de mindenki el tudja képzelni, hogy ha ott a törökök, ugye az Oszmán Birodalom győz II.Mehmed szultán vezetésével, akkor teljesen másként alakul a mi történelmünk és sokkal rosszabbul, mint ahogy így. Napjainkra is óriási hatása, következménye van ennek a csatának. Példa: egyrészt a közép-európai, ma úgymond kis nemzetek, népek összefogásának szimbóluma lett. Talán ez az utolsó csata, győzelem, ahol a szerbek, románok és magyarok együtt harcoltak a támadó nagyhatalommal szemben.”

nándorfehérvári diadal
emléknap

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.