Ugrás a tartalomra
Pixabay

Ma van pünkösdvasárnap

2021.05.23
11:11
2021.05.23
17:19
Forrás
Pannon RTV
A Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra.

A pünkösd sajnos egy kicsit háttérbe szorul az ünnepek között, ugyanakkor kettős ünnepről van szó: egyrészt a szentlélek kitöltetésének ünnepe, másrészt pedig az egyház születésnapja - erről beszélt Hitünk című műsorunkban Orosz Attila bácskai református esperes. Pünkösd a református egyház esetében is jelentős ünnep, ilyenkor vesznek először úrvacsorát magukhoz a konfirmálók - tette hozzá az esperes.

„A Biblia többféle jelképet használ a pünkösd szimbolizálásához, hiszen ez egy kézzelfoghatatlan ünnep tulajdonképpen, nincs egy olyan történet mögötte, ami az emberek előtt képekben is megjelenik. Én a tűz szimbólumát emelném ki, és az lenne a keresztyén értékrendünkben, minden felekezetben a mérvadó, úgy érzem, hogy a pünkösdi szentlélek tüze kellene, hogy átmelegítse a családok szívét, mindannyiunk szívét, az kellene, hogy világosságot adjon ebben a pislákoló, lassan, de biztosan kialvó hitvilágunkban. Ehhez a kialvó pislákoló fényhez nagyban hozzájárult a koronavírus járvány, amiben élünk.”

pünkösdvasárnap
pünkösd
ünnep

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.