Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ma van Sarlós Boldogasszony ünnepe

2022.07.02
14:06
2022.07.02
15:44
Forrás
Pannon RTV
Ezen a napon a római katolikus egyház Mária Erzsébetnél tett látogatásáról emlékezik meg.

A néphagyomány szerint ez a nap az aratás kezdetének az ideje is egyben. Az ünnep alkalmából tömegesen zarándokolnak a Nemesmilitics és Csonoplya határban található kegykápolnához és szentkúthoz.

Pannon RTV

1894-ben emeltek kápolnát Sarlós Boldogasszony tiszteletére Csonoplya és Nemesmilitics határában. Az ünnep alkalmából a helyszínen szentmisét szolgáltatnak, hagyományosan magyar és horvát nyelven.

Bosnyák Annamária, Csonoplya: „Kint itt a természetben, a termőföldek ölelésében Sarlós Boldogasszonyt és az aratás kezdetét ünnepeljük. Nagyon örülünk annak, hogy sokak támogatásával sikerült felújítani ezt az épületet, ezt a kápolnát, mert ez gyöngyszem itt a határban.”

Pannon RTV

A kéttornyú fogadalmi kápolna a mögötte lévő szentkúttal búcsújáró hely, ahova nem csak a környékről, hanem távolabbról is elzarándokolnak a hívek.

Željko Zelić, Nemesmilitics: „Nagy esemény Itt a határban, a két falu között összegyűlni, hálát adni az idei termésért, ami testileg táplál minket. Idejönni, elzarándokolni ide, azt nem lehet  szavakkal kifejezni, egyszerűen meg kell tapasztalni”

Pannon RTV

A kápolna több felújításon is átesett. A legutóbbi nagyobb tatarozást a századik évforduló alkalmából végezték, 1994-ben.

Hajdú László, plébános, Csonoplya: „Közeledve a 130-as évfordulóhoz, szerettük volna a kápolnát felújítani. Magyarország kormányának a támogatásával, valamint a csonoplyai és a nemesmiliticsi hívek adományaiból a kápolnát tetőtől talpig felújítottuk, szigeteltük az épületet, a homlokzatot levertük. Új tetőzetet kapott a kápolna, térkővel is bővült.”

Idén nemcsak a kápolna, hanem a szentkút környéke is megújult, illetve melléképületekkel is kibővült.

Nemesmilitics
Csonoplya
Sarlós Boldogasszony

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.