Ugrás a tartalomra
Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület

Ma van a sclerosis multiplex világnapja

2020-05-30
12:47
2020-05-30
12:58
Forrás
vital.hu
Az SM az immunrendszer betegsége, amely az idegrendszert támadja meg. A betegség rendszerint fiatalkorban jelenik meg.

Vannak, akik évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élnek, másokat mozgáskorlátozottság, gyors leépülés fenyeget, az SM terápiákkal ezt igyekeznek elkerülni, késleltetni, de egyelőre gyógyíthatatlan betegség. Magyarországon mintegy 10 ezer, a világon pedig 2-3 millió ember érint a kór.

A fennálló járványügyi helyzet miatt, és mivel az ebben a betegségben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek, a megszokott figyelemfelhívó megmozdulások elmaradnak. Mivel a sclerosis multiplex színe a narancssárga, ez alkalommal Szerbiában is több városban, egyebek mellett Szabadkán, Újvidéken, Belgrádban egyes épületeket narancssárga színnel világítanak majd meg.

A Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület idén szintén kénytelen lemondani a korábbi években megtartott rendezvényeiről. Az egyesület 2008 óta létezik, ma 42 tagot számlál, és különböző programok által segíti a tagok mindennapi életét.

Fennállásuk óta igyekeznek kapcsolatot teremteni más SM egyesületekkel, ennek az eredményeként több régióbeli ország egyesületeivel (Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia) és persze az egész Szerbia területén működő egyesületekkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak.

Sclerosis Multiplex
világnap
Kisbácska Egyesület

Most

16:18, Frissítve: 16:27

Újra vesztegzár alatt van Melbourne

Az intézkedés mintegy ötmillió ausztráliai lakost érint, az emberek csak munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra mehetnek, egyébként az otthonukban kell tartózkodniuk.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.