Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ma van Sveti Stefan napja

2021.01.09
13:52
2021.01.09
13:58
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt több ortodox család is ünnepli.

Sveti Stefan magyarul Szent István, az első keresztény vértanú. Egyike volt a jeruzsálemi keresztény közösség első hét diakónusának, akiket a hívők 36-ban az apostolok segédeivé választottak. A jeruzsálemi görög nyelvű zsinagóga elöljárói a szanhedrin, vagyis a legfelsőbb zsidó törvényszék elé állították, és amikor ott is nyíltan hirdette Jézus istenségét, a csőcselék megrohanta, kihurcolta a városból és agyonkövezte. A kapu, amelyen végső útjára indult, Jeruzsálemben ma is az István-kapu nevet viseli. 

A mai naphoz a szerb hívők több népszokása is kötődik, ilyenkor távolítják el a házból például azt a szalmát, amit karácsonyra vittek be. 

Szent István, az első keresztény vértanú nem keverendő össze Szent István királlyal.

Sveti Stefan
ortodox

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.