Ugrás a tartalomra
RTV Pannon/Huszár Krisztián

Ma van Szent Száva napja

2022.01.27
13:40
2022.01.27
21:30
Forrás
Pannon RTV
Ő a szerb oktatás és a kultúra védőszentje, ma munkaszüneti nap van a szerbiai iskolákban.

Szent Száva volt az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, az első érsek, író, fordító és törvényíró. Bizánci törvénykönyvet fordított az egyházi életről, valamint kolostori szabályzatot és egyházi költeményeket írt.

Szabadkán a nevét viselő intézményben verses műsort tartottak az önálló szerb ortodox egyház megalapítójának tiszteletére, emellett iskolanapot is ünnepeltek.

A szabadkai Szent Száva Általános Iskolában is megemlékeztek az önálló szerb ortodox egyház megalapítójáról, Szent Száváról. Emellett iskolanapot is ünnepeltek. A rendezvény visszafogottabb volt, szűkebb körben történt.

A Szent Száva himnusszal kezdődött az ünnepi műsor, majd a pravoszláv szokás szerint megszentelték és felszelték az ünnepi kalácsot. A műsor további részét a diákok szavalatai színesítették.

Vasilije Ušumović, tanuló: „Fontos, hogy megünnepeljük iskolánk védőszentjét, mert ő sok mindent megtett értünk. Első tanár volt, első érsek és még sok minden más.”

Pannon RTV

Novica Pavlović, az intézmény igazgatója megköszönte a tanárok, a diákok járvány idején nyújtott kitartó munkáját.

„A Szent Száva Általános Iskola az iskola védőszentje mellett iskolanapot is ünnepel. Szent Száva útját járjuk, amit már nagyon régen eltervezett, és persze az ő szellemét, ami természetesen mindig jelen van az iskolánkban, mindannyiunkban.”

Az eseményen jelen volt Srđan Samardžić, a szabadkai Városi Tanács gazdasággal megbízott tagja is.

"Minden alkalommal, amikor összegyűlünk Szent Száva napján, egy emberre, egy szentre emlékezünk, aki életével és munkásságával nagy nyomot hagyott, példát mutatott az életvitelről, az etikai és erkölcsi normák felállításáról."

A rövid műsort, amelyet erre az alkalomra készítettek, az iskola közösségi oldalán is közvetítettek.

Tanjug/ Sava Radovanović

Porfirije pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője szolgáltatott liturgiát Szent Száva emlékére. A belgrádi Szent Száva templomban több száz hívő vett részt. A szentéletű államférfi az önálló szerb ortodox egyház alapítója és első érseke volt, író, fordító, költő, a szerb oktatás és a kultúra védőszentje. A liturgián részt vett Novak Ðoković teniszező is.

Szent Száva
oktatás
kultúra
iskola

Most

17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.