Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bg

Ma van a szerb rendőrség napja

2021.06.20
10:29
2021.06.20
17:45
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezték meg. A szabadkai rendőrség legkorszerűbb gépjárműveit, műszaki felszerelését és fegyverzetét, valamint a kábítószerkereső rendőrkutyákat is megismerhették a város központjában az arra sétálók.
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bg

A szerb rendőrség napjának megünneplése hivatalosan már tegnap megkezdődött, amikor a Kalemegdanon taktikai szemlét tartottak a belügyminisztérium egységei. A szerb államfő arról beszélt a mai ünnepségen, hogy idén fizetésemelésre számíthatnak a rendőrök.

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bg

Több mint 2000 rendőr részvételével tartottak szemlét Belgrádban. Az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő köszöntötte a most szolgáló és a nyugdíjazott rendőröket is. A speciális egységek felvonulás során köszöntötték a szerb zászlót.

Miután elhangzott a szerb himnusz, először Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter mondott beszédet. Szólt az új rendőrökhöz is: „Ti, akik ma esküt tesztek, jól vigyázzatok az eskü minden szavára, méltóak lesztek-e hozzá. Ne váljatok önteltekké a rátok bízott erő miatt. Ti az embert a legnagyobb értékétől foszthatjátok meg, a szabadságától, azonban ami ennél is fontosabb és értékesebb, hogy a szabadságért az életetekkel fogtok küzdeni. Vigyázzatok minden ember tisztességére és becsületére, még azokéra is, akik tisztességüket és becsületüket elveszítették. Erőt akkor használtok majd, amikor és amennyire szükség van rá, azonban megalázni nem fogtok senkit.”

 

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bg

Az ünnepségen a kiváló rendőrtiszteket is kitüntették. Az eseményen a szerb államfő arról is beszélt, hogy mindig kiáll majd a szerb népért.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Nem vagyok minden szerb elnöke, hanem Szerbia és minden lakosának az elnöke vagyok. A szerbek, a bosnyákok, a magyarok, az albánok, a románok, a szlovákok a bolgárok, a romák és minden ember elnöke, aki ebben az országban él. Azonban soha nem fogom megengedni, hogy lemondjunk a szerb népről, mert egy nemzethez tartozunk, és mindig harcolni fogok a szerb népért, úgy, hogy ezzel más nemzetek jogát ne csorbítsuk meg, és ezzel senkit se veszélyeztessünk.”

Az eseményt egy 10 helikopterből álló egység díszrepülése tette még látványosabbá. A szerb kormány tagjai mellett az ünnepségen többek között Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett.

A rendőrség napja alkalmából szervezett belgrádi központi ünnepségen a Belügyminisztérium új tagjai vasárnap letették az esküt. Közülük 17-en hétfő reggeltől Szabadkán és Topolyán teljesítenek szolgálatot, illetve hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a két önkormányzat területén jobb legyen a közbiztonság.

Pannon RTV

Szabadkán a határrendőrség tagjai kábítószerkereső kutyával, éjjellátó eszközökkel, terepjárójukkal, és egyéb olyan eszközökkel érkeztek a bemutatóra, amiket mindennapi munkájuk során használnak. A közlekedési rendőrök robogóikat és a terepen használt járműveiket, sebességmérő készülékeiket és az esetleges kényszermegállításkor alkalmazott eszközeiket mutatták be. A rendőrségi helyszínelők és a Belügyminisztérium kötelékébe tartozó tűzoltóegységek is ott voltak Szabadka főterén.

A 11 éves Mészáros Martin fel is próbált a rendőri egyenruhához tartozó néhány kiegészítő eszközt. Az álma, hogy egyszer ő is rendőr lesz: „Eléggé sok videót láttam, hogy ők mit csinálnak, és megtetszett nekem ez a szakma. Fölpróbáltam a felszerelésüket, amit jó érzés volt. Golyóálló mellény volt rajtam, és a puska nehéz volt.”

Bíró Orsolya férjével és kisfiával érkezett a rendőrségi bemutatóra: „Egyértelműen a tűzoltók tetszettek, mivel a kisfiam most lesz 3 éves, és minden reggel a Sam, a tűzoltó-t nézzük. Úgyhogy most találkozhattunk a tűzoltóautóval.”

Pannon RTV

Danko Nišavić, a szabadkai rendőrség fiatal szakaszvezetője bemutatta az érdeklődőknek a rendőrség fegyverzetét és felszerelését. Ezekhez tartozik a Heckler and Koch 9 milliméteres puska, a 7,62-es kaliberű M-70-es automata puska, a könnygázkilövő, a gumibot, a 9 milliméteres Crvena Zastava pisztoly, valamint a gázálarc: Itt van még a távcső, amikor terepen, nagyobb távolságról végzünk megfigyelést, itt a hagyományos bilincs, a hosszabb gumibot, és a mindennapi bevetésekkor használt védőfelszerelés, a védőmellény, vagyis a páncéling, és természetesen a sisak.

Pannon RTV

Egyes esetekben pajzsot, vastag mellényt, illetve kéz- és térdvédőt is használnak. A teljes felszerelés ma már a korszerű anyagoknak köszönhetően legfeljebb tíz kilogramm plusz terhet jelent a rendőröknek.

rendőrség napja
ünnepség
Belgrád
Szabadka

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű