Ugrás a tartalomra
Pixabay/Capri23auto/illusztráció

A madárinfluenza főleg gazdasági kockázatot jelent, de emberre is átterjedhet

2021.12.13
12:11
2021.12.13
16:16
Forrás
Pannon RTV
Ahogyan arról a múlt héten mi is beszámoltunk, megjelent a madárinfluenza Temerinben. Egy magánállatkertben fedezték fel a kórt.

A fertőzés leginkább gazdasági kockázatot rejt magában, ugyanis elővigyázatosságból az összes szárnyast le kell ölni, amennyiben egy farmon felüti a fejét a fertőzés. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a madárinfluenza cseppfertőzéssel átterjedhet az emberre is - figyelmeztetnek a szakemberek. Dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos elmondta, nagyon ritka esetekben fordul elő az, hogy az egyébként állatoknál, madaraknál jelentkező influenzavírus átterjed az emberre. Ugyanakkor ez megtörténhet, amennyiben pedig valóban megtörténik, komoly járványveszély fenyeget, ugyanis a halálozási arány 50 százalékos lehet - mondja Bohucki: „Miért is beszélünk madárinfluenzáról? Mert esetleg, ha egy ember elkapja ezt a betegséget és a vírus rekombinálja magát, akkor a beteg ember át tudja adni a másik embernek is ezt a vírust. Akkor ez már nem lesz madárinfluenza vírus, hanem a humán influenza. Ilyen nem történt, de hatalmas a veszély, ha ilyen lenne. Most a covidról szól szinte minden, ahol a halálozás két százalékos, ha lenne egy újabb járvány, ahol a halálozás 50 százalék, de ilyen eddig nem történt.”

Dr. Bohucki Nebojsa
madárinfluenza
Bohucki Nebojsa
madarak
madár
betegsé

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.