Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A madéfalvi veszedelem - amit a székelyek sosem felednek

2022.01.07
15:35
2022.01.07
19:17
Forrás
Pannon RTV
A 258 évvel ezelőtt történt madéfalvi veszedelemre emlékezett a bukovinai székelyek kicsiny közössége Hertelendyfalván, egyidőben a madéfalvi megemlékezéssel, ahol jelen voltak az al-dunai, dél-erdélyi és anyaországi bukovinai székely közösségek is.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A hertelendyfalvi bukovinai székelyek közössége rövid áhítattal, alkalmi műsorral és koszorúzással emlékezett meg az 1764-ben megtörtént madéfalvi vérengzés áldozatairól.

A helyi református egyház és a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagjai közös összefogással tesznek minden évben eleget a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének azon felhívásának, hogy január hetedikén kopjafák vagy keresztek koszorúzásával emlékezzenek őseikre. Ily módon éltetik tovább a történelmi esemény emlékét és adják tovább a jövő nemzedéknek.

Kovács Tibor, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagja: „Annyit tudok, hogy nagyon nehéz sorsuk volt, sokat kerestünk a testvéremmel az interneten és könyveket is kaptunk sokat, ahonnan olvastunk a székelyekről, a székely népről, hogy milyen nehéz volt az egész sorsuk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A szórványban élő bukovinai székelyek kicsiny közössége még élteti nyelvét és hagyományait. Az elődök hányattatott sorsát a ma élő korosztályok is szívükön viselik.

Nagy Ferenc, presbiter, Református egyház, Hertelendyfalva: „Itt, a mi népünk testig-lelkig azon van, hogy fennmaradjunk, és valahányszor alkalmunk van, megemlékezünk erről a nehéz sorsunkról.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke negyven évvel ezelőtt járt először Hertelendyfalván. Szerinte példás a közösség ragaszkodása a templomhoz és a múlthoz.

„Nagyon fontos a székely nép számára is, a bukovinai székelyek számára is, hogy meglegyen az emlékezet. Hogy megemlékezzen a történelemről, mert a jelent nem tudjuk megérteni, ha nem ismerjük a múltat. A bukovinai székelyek is sokkal jobban megértik a jelent, ha ismerik a múltjukat. És mi nagyon szeretnénk ezt folytatni, amíg Isten adja, amíg székely él itt, az Al-Dunánál, hogy továbbra is, évről évre megemlékezzünk erről a napról.”

A Magyar és a Székely Himnusz eléneklése után a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület és a Református Egyház nevében koszorút helyeztek el a 2010-ben felállított kopjafánál, majd a 90. Zsoltár eléneklésével ért véget a megemlékezés.

madéfalvi veszedelem
Hertelendyfalva
megemlékezés
bukovinai székelyek
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Halász Béla

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű