Ugrás a tartalomra
Duna vízálláza Újvidéknél
Pannon RTV/Juhász Géza (illusztráció)

Magas a Duna vize, de még nem aggasztó

2018-02-15
18:32
2018-02-15
19:07
Forrás
Pannon RTV
A napokban jelentősebb csapadékmennyiség hullott Vajdaságban, és a hétvégére is havat jósolnak a meteorológusok. Vajon milyen forgatókönyvekre számíthatunk tavaszra, fenyeget-e árvízzel a Duna?

Egyelőre még korai jóslatokba bocsátkozni, mivel a folyók vízszintjét döntően befolyásolja majd az elkövetkező időszakban lehulló csapadék. Azonban a vízszint és a meglévő hóvízkészlet alapján már lehet következtetni a lehetőségekre.

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél jelenleg az ebben az időszakban mért átlaghoz képest magas, ugyanakkor egyelőre nem kell árvíztől tartani. Azt azonban mindenképp el kell mondani, hogy a Kárpátokban és az Alpokban igen nagy a hókészlet, ami majd jelentősen befolyásolja a Duna vízszintjét tavaszra, akárcsak a továbbiakban lehulló csapadék mennyisége is.

Duna vízálláza Újvidéknél

Az újvidéki rakparton Búzás Mihály, a Magyar Szó horgászrovatának szerkesztője napról-napra követi a Duna és a beleömlő folyók vízszintjét: „A Nagymaros fölül a hóvízkészletnek valamivel több, mint egyharmada került a fővízkészletbe. Kevesebb, mint kétharmada elpárolog, beissza a talaj, az örök hó birodalmában levő pedig le se olvad. Ez az, ami ott van, ha ennek egyharmada a Dunába kerül, akkor kapnánk egy jó 3, 3 és fél méteres áradást Újvidéknél, Bezdánnál úgyszintén, Gombosnál úgyszintén. Mindenki menjen ki a Dunapartra, és nézze meg, hogy ez mennyi. Sok, de nem biztos, hogy egy tagban jön le ez a rengeteg víz. Ez a jó változat.”

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél +270 centiméter, ami magasnak számít, de még nem ad okot aggodalomra. A Duna vízszintje és a felhalmozott hóvízkészlet alapján azonban már van mitől tartani. Tehát az, hogy lesz-e áradás tavaszra, leginkább attól függ, hogy mekkora lesz a csapadékmennyiség az elkövetkező időszakban, és a hegyekben felhalmozott hókészlet egyszerre nagyobb mennyiségben olvad-e majd.

Duna
áradás
Újvidék
Búzás Mihály

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.