Ugrás a tartalomra
Duna vízálláza Újvidéknél
Pannon RTV/Juhász Géza (illusztráció)

Magas a Duna vize, de még nem aggasztó

2018-02-15
18:32
2018-02-15
19:07
Forrás
Pannon RTV
A napokban jelentősebb csapadékmennyiség hullott Vajdaságban, és a hétvégére is havat jósolnak a meteorológusok. Vajon milyen forgatókönyvekre számíthatunk tavaszra, fenyeget-e árvízzel a Duna?

Egyelőre még korai jóslatokba bocsátkozni, mivel a folyók vízszintjét döntően befolyásolja majd az elkövetkező időszakban lehulló csapadék. Azonban a vízszint és a meglévő hóvízkészlet alapján már lehet következtetni a lehetőségekre.

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél jelenleg az ebben az időszakban mért átlaghoz képest magas, ugyanakkor egyelőre nem kell árvíztől tartani. Azt azonban mindenképp el kell mondani, hogy a Kárpátokban és az Alpokban igen nagy a hókészlet, ami majd jelentősen befolyásolja a Duna vízszintjét tavaszra, akárcsak a továbbiakban lehulló csapadék mennyisége is.

Duna vízálláza Újvidéknél

Az újvidéki rakparton Búzás Mihály, a Magyar Szó horgászrovatának szerkesztője napról-napra követi a Duna és a beleömlő folyók vízszintjét: „A Nagymaros fölül a hóvízkészletnek valamivel több, mint egyharmada került a fővízkészletbe. Kevesebb, mint kétharmada elpárolog, beissza a talaj, az örök hó birodalmában levő pedig le se olvad. Ez az, ami ott van, ha ennek egyharmada a Dunába kerül, akkor kapnánk egy jó 3, 3 és fél méteres áradást Újvidéknél, Bezdánnál úgyszintén, Gombosnál úgyszintén. Mindenki menjen ki a Dunapartra, és nézze meg, hogy ez mennyi. Sok, de nem biztos, hogy egy tagban jön le ez a rengeteg víz. Ez a jó változat.”

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél +270 centiméter, ami magasnak számít, de még nem ad okot aggodalomra. A Duna vízszintje és a felhalmozott hóvízkészlet alapján azonban már van mitől tartani. Tehát az, hogy lesz-e áradás tavaszra, leginkább attól függ, hogy mekkora lesz a csapadékmennyiség az elkövetkező időszakban, és a hegyekben felhalmozott hókészlet egyszerre nagyobb mennyiségben olvad-e majd.

Duna
áradás
Újvidék
Búzás Mihály

Most

13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.