Ugrás a tartalomra
Duna vízálláza Újvidéknél
Pannon RTV/Juhász Géza (illusztráció)

Magas a Duna vize, de még nem aggasztó

2018-02-15
18:32
2018-02-15
19:07
Forrás
Pannon RTV
A napokban jelentősebb csapadékmennyiség hullott Vajdaságban, és a hétvégére is havat jósolnak a meteorológusok. Vajon milyen forgatókönyvekre számíthatunk tavaszra, fenyeget-e árvízzel a Duna?

Egyelőre még korai jóslatokba bocsátkozni, mivel a folyók vízszintjét döntően befolyásolja majd az elkövetkező időszakban lehulló csapadék. Azonban a vízszint és a meglévő hóvízkészlet alapján már lehet következtetni a lehetőségekre.

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél jelenleg az ebben az időszakban mért átlaghoz képest magas, ugyanakkor egyelőre nem kell árvíztől tartani. Azt azonban mindenképp el kell mondani, hogy a Kárpátokban és az Alpokban igen nagy a hókészlet, ami majd jelentősen befolyásolja a Duna vízszintjét tavaszra, akárcsak a továbbiakban lehulló csapadék mennyisége is.

Duna vízálláza Újvidéknél

Az újvidéki rakparton Búzás Mihály, a Magyar Szó horgászrovatának szerkesztője napról-napra követi a Duna és a beleömlő folyók vízszintjét: „A Nagymaros fölül a hóvízkészletnek valamivel több, mint egyharmada került a fővízkészletbe. Kevesebb, mint kétharmada elpárolog, beissza a talaj, az örök hó birodalmában levő pedig le se olvad. Ez az, ami ott van, ha ennek egyharmada a Dunába kerül, akkor kapnánk egy jó 3, 3 és fél méteres áradást Újvidéknél, Bezdánnál úgyszintén, Gombosnál úgyszintén. Mindenki menjen ki a Dunapartra, és nézze meg, hogy ez mennyi. Sok, de nem biztos, hogy egy tagban jön le ez a rengeteg víz. Ez a jó változat.”

Duna vízálláza Újvidéknél

A Duna vízszintje Újvidéknél +270 centiméter, ami magasnak számít, de még nem ad okot aggodalomra. A Duna vízszintje és a felhalmozott hóvízkészlet alapján azonban már van mitől tartani. Tehát az, hogy lesz-e áradás tavaszra, leginkább attól függ, hogy mekkora lesz a csapadékmennyiség az elkövetkező időszakban, és a hegyekben felhalmozott hókészlet egyszerre nagyobb mennyiségben olvad-e majd.

Duna
vízszint
áradás
Újvidék
Búzás Mihály

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.