Ugrás a tartalomra
Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Pannon RTV

Magas rangú állami kitüntetéseket adtak át a szabadkai magyar főkonzulátuson

2017-09-28
16:33
2017-09-28
21:54
Elismerésben részesült Csáky Sörös Piroska és Nagy Imre egyetemi tanár, valamint Verebélyi Árpád esperes.

Babity János szavai szerint hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a vajdasági magyarság eredményeit és helytállását három magas rangú kitüntetéssel ismerte el a magyar állam.  Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Számomra egy hatalmas megtiszteltetés, hogy a mostani posztomhoz tartozó beosztásként köztársasági elnök úr megbízásából átadhatom az ő kitüntetését. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a vajdasági magyar közösség valóban kitűnő és kimagasló eredményt elért személyei újra állami kitüntetésben részesülnek.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Elsőként Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanárnő vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. 1938-ban született Óbecsén. Gimnáziumi éveit szülővárosában töltötte, majd a felsőfokú tanulmányait az Újvidéki BTK magyar tanszékén folytatta, az irodalomtudományok doktora. Csáky Sörös Piroska, kitüntetett: „Elsősorban nagy büszkeséggel tölt el, hogy az egész pályafutásom mind a 45 éve az újvidéki magyar tanszéken folyt. Nem ugyanazon a munkahelyen, különböző munkamegbízásokat kaptam. Először 15 évig a könyvtárban, utána 30 évig oktatóként. Akkor is a könyvek világában éltem, mert könyvtártudományt és könyvtörténetet tanítottam, én erre vagyok a legbüszkébb.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Másodikként vehette át a kitüntetést Nagy Imre egyetemi tanár. 1954-ben született Újvidéken. Az általános iskola és a gimnázium elvégzése után az Újvidéki Egyetem Földrajz Tanszékén diplomázott 1978-ban. 2010-től az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Kar Földrajzi Intézetében egyetemi tanárként dolgozik. Jelenleg a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke. Nagy Imre, kitüntetett: „Egy nagyon jó, fiatal vajdasági csapattal elkészítettük a fejlesztési koncepciót, ami aztán a Prosperitati Alapítvány tevékenységének az alapját képezi. Ez a fejlesztés ma is tart. Gyakorlatilag kicsit meg vagyok lepve a kitüntetés miatt, ugyanis a ciklus még nem fejeződött be. Nem igazán tudjuk teljes egészében értékelni a munkákat, de mindenképpen örülök, és ez a kitüntetés egy további fejlesztési munkára gerjeszt.”

Verebélyi Árpád főesperest 12 évvel ezelőtt szentelték pappá, majd egy év után Doroszló és Gombos egyházközösségének a lelkipásztorává nevezték ki. Verebélyi Árpád elmondta, úgy érzi a tüntetés nemcsak őt illeti, hanem az egész egyházközösséget is, ahol tevékenykedik. „Én úgy értelmezem, úgy élem meg, hogy ez annak a közösségnek szól, aki össze akar fogni. Azoknak az egyéneknek, akik tenni akarnak és közösségben akarnak gondolkodni. Én így látom magát a Szentkutat, azt a fajta munkát, amiben dolgozunk. Egyénenként elszeparálódva ezt nem lehet megcsinálni, hanem ha az ember összefog, és közös erővel megvalósít valamit.”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a legalacsonyabb osztálya. Évente legfeljebb 280 adományozható belőle.     

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Csáky Sörös Piroska
Nagy Imre
Verebélyi Árpád

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.