Ugrás a tartalomra
Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Pannon RTV

Magas rangú állami kitüntetéseket adtak át a szabadkai magyar főkonzulátuson

2017-09-28
16:33
2017-09-28
21:54
Elismerésben részesült Csáky Sörös Piroska és Nagy Imre egyetemi tanár, valamint Verebélyi Árpád esperes.

Babity János szavai szerint hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a vajdasági magyarság eredményeit és helytállását három magas rangú kitüntetéssel ismerte el a magyar állam.  Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Számomra egy hatalmas megtiszteltetés, hogy a mostani posztomhoz tartozó beosztásként köztársasági elnök úr megbízásából átadhatom az ő kitüntetését. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a vajdasági magyar közösség valóban kitűnő és kimagasló eredményt elért személyei újra állami kitüntetésben részesülnek.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Elsőként Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanárnő vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. 1938-ban született Óbecsén. Gimnáziumi éveit szülővárosában töltötte, majd a felsőfokú tanulmányait az Újvidéki BTK magyar tanszékén folytatta, az irodalomtudományok doktora. Csáky Sörös Piroska, kitüntetett: „Elsősorban nagy büszkeséggel tölt el, hogy az egész pályafutásom mind a 45 éve az újvidéki magyar tanszéken folyt. Nem ugyanazon a munkahelyen, különböző munkamegbízásokat kaptam. Először 15 évig a könyvtárban, utána 30 évig oktatóként. Akkor is a könyvek világában éltem, mert könyvtártudományt és könyvtörténetet tanítottam, én erre vagyok a legbüszkébb.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Másodikként vehette át a kitüntetést Nagy Imre egyetemi tanár. 1954-ben született Újvidéken. Az általános iskola és a gimnázium elvégzése után az Újvidéki Egyetem Földrajz Tanszékén diplomázott 1978-ban. 2010-től az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Kar Földrajzi Intézetében egyetemi tanárként dolgozik. Jelenleg a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke. Nagy Imre, kitüntetett: „Egy nagyon jó, fiatal vajdasági csapattal elkészítettük a fejlesztési koncepciót, ami aztán a Prosperitati Alapítvány tevékenységének az alapját képezi. Ez a fejlesztés ma is tart. Gyakorlatilag kicsit meg vagyok lepve a kitüntetés miatt, ugyanis a ciklus még nem fejeződött be. Nem igazán tudjuk teljes egészében értékelni a munkákat, de mindenképpen örülök, és ez a kitüntetés egy további fejlesztési munkára gerjeszt.”

Verebélyi Árpád főesperest 12 évvel ezelőtt szentelték pappá, majd egy év után Doroszló és Gombos egyházközösségének a lelkipásztorává nevezték ki. Verebélyi Árpád elmondta, úgy érzi a tüntetés nemcsak őt illeti, hanem az egész egyházközösséget is, ahol tevékenykedik. „Én úgy értelmezem, úgy élem meg, hogy ez annak a közösségnek szól, aki össze akar fogni. Azoknak az egyéneknek, akik tenni akarnak és közösségben akarnak gondolkodni. Én így látom magát a Szentkutat, azt a fajta munkát, amiben dolgozunk. Egyénenként elszeparálódva ezt nem lehet megcsinálni, hanem ha az ember összefog, és közös erővel megvalósít valamit.”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a legalacsonyabb osztálya. Évente legfeljebb 280 adományozható belőle.     

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Csáky Sörös Piroska
Nagy Imre
Verebélyi Árpád

Most

21:11, Frissítve: 21:22

Óriási a káosz Katalóniában

Több százezer ember vonult az utcákra. „A szabadságjogokért” címmel meghirdetett akció mostanra kemény utcai összecsapásokká fajult.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.