Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magas rangú állami kitüntetéseket adtak át a szabadkai magyar főkonzulátuson

2017.09.28
16:33
2017.09.28
21:54
Elismerésben részesült Csáky Sörös Piroska és Nagy Imre egyetemi tanár, valamint Verebélyi Árpád esperes.

Babity János szavai szerint hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a vajdasági magyarság eredményeit és helytállását három magas rangú kitüntetéssel ismerte el a magyar állam.  Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Számomra egy hatalmas megtiszteltetés, hogy a mostani posztomhoz tartozó beosztásként köztársasági elnök úr megbízásából átadhatom az ő kitüntetését. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a vajdasági magyar közösség valóban kitűnő és kimagasló eredményt elért személyei újra állami kitüntetésben részesülnek.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Elsőként Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanárnő vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. 1938-ban született Óbecsén. Gimnáziumi éveit szülővárosában töltötte, majd a felsőfokú tanulmányait az Újvidéki BTK magyar tanszékén folytatta, az irodalomtudományok doktora. Csáky Sörös Piroska, kitüntetett: „Elsősorban nagy büszkeséggel tölt el, hogy az egész pályafutásom mind a 45 éve az újvidéki magyar tanszéken folyt. Nem ugyanazon a munkahelyen, különböző munkamegbízásokat kaptam. Először 15 évig a könyvtárban, utána 30 évig oktatóként. Akkor is a könyvek világában éltem, mert könyvtártudományt és könyvtörténetet tanítottam, én erre vagyok a legbüszkébb.”

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Másodikként vehette át a kitüntetést Nagy Imre egyetemi tanár. 1954-ben született Újvidéken. Az általános iskola és a gimnázium elvégzése után az Újvidéki Egyetem Földrajz Tanszékén diplomázott 1978-ban. 2010-től az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Kar Földrajzi Intézetében egyetemi tanárként dolgozik. Jelenleg a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke. Nagy Imre, kitüntetett: „Egy nagyon jó, fiatal vajdasági csapattal elkészítettük a fejlesztési koncepciót, ami aztán a Prosperitati Alapítvány tevékenységének az alapját képezi. Ez a fejlesztés ma is tart. Gyakorlatilag kicsit meg vagyok lepve a kitüntetés miatt, ugyanis a ciklus még nem fejeződött be. Nem igazán tudjuk teljes egészében értékelni a munkákat, de mindenképpen örülök, és ez a kitüntetés egy további fejlesztési munkára gerjeszt.”

Verebélyi Árpád főesperest 12 évvel ezelőtt szentelték pappá, majd egy év után Doroszló és Gombos egyházközösségének a lelkipásztorává nevezték ki. Verebélyi Árpád elmondta, úgy érzi a tüntetés nemcsak őt illeti, hanem az egész egyházközösséget is, ahol tevékenykedik. „Én úgy értelmezem, úgy élem meg, hogy ez annak a közösségnek szól, aki össze akar fogni. Azoknak az egyéneknek, akik tenni akarnak és közösségben akarnak gondolkodni. Én így látom magát a Szentkutat, azt a fajta munkát, amiben dolgozunk. Egyénenként elszeparálódva ezt nem lehet megcsinálni, hanem ha az ember összefog, és közös erővel megvalósít valamit.”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a legalacsonyabb osztálya. Évente legfeljebb 280 adományozható belőle.     

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Csáky Sörös Piroska
Nagy Imre
Verebélyi Árpád

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.