Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Magatehetetlen egy baleset miatt mozgásképtelen idős férfi Palicson

2019-09-05
15:27
2019-09-05
17:03
Forrás
Pannon RTV
Napok óta komoly gondokkal küzd egy baleset miatt mozgásképtelenné vált palicsi idős férfi. A 79 éves Zélity Jánost egy hete hozták haza a kórházból, azóta csak szomszédaira számíthat.

A szabadkai Szociális Központból stábunknak telefonon annyit mondtak, hogy hamarosan megpróbálnak rajta segíteni.

Az idős bácsi azt mondja, kenyérért biciklizett a boltba, amikor a Ludasi utcában egy traktorra kapcsolt szénaterelő megakasztotta a vállát és elsodorta. Olyan szerencsétlenül esett az aszfaltra, hogy eltört a csípője, de a traktortulajdonos kérésére nem tett feljelentést. Két hétig volt kórházban, egy hete engedték ki. Egész nap az ágyon ül, felkelni nem tud. Zélity János sem tisztálkodni, sem vécére járni nem tud.

Zélity János: „Amit az Isten ad, most szégyen vagy nem szégyen, ha elér itt, akkor ide pisilek, nem bírok menni. Mást nem tudok mondani.  Volt nálam bent egy nő a szociális központból, azt mondta, hogy majd odamegyek hozzájuk. De semmi nem lett belőle.”

Palicson, a Ludasi utca 22-es szám alatti romos házban lakik az az idős bácsi, aki már 3 hete mozgásképtelen, és nem tud önmagáról gondoskodni. A bajt csak tetézi, hogy amíg kórházban volt, a harapós és agresszív kutyája elszabadult, és a szomszédok elmondása szerint csak az egyik állatmenhely munkatársai segítettek eddig, mégpedig abban, hogy befogják a kutyát és megkössék, és élelmet is hoztak számára.

Zélity Jánosnak a néhány házzal odébb lakó szomszédja, Nyári Károly hord most minden nap ételt. Azt mondta, az idős embernél a kórházban járt a szociális munkás és felvette az adatait, de amióta Jánost kiengedték a kórházból, feléje sem nézett senki: „Napi szinten hívjuk a szociális központot, az ottani gondozókat, akik kellene, hogy foglalkozzanak az idősekkel, eddig még tudtak róla, ma már az adatait sem tudták, és csak kapcsolgatták a telefont ide-oda, a legutolsó kapcsolásnál már letették a telefont. Előbb a kommunális rendőrséghez fordultunk a kutya miatt, hogy van itt egy ember, aki éhen hal, ha nem teszünk valamit, mert a kutyától nem tudunk bemenni.”

A szomszédok attól is tartanak, hogy mivel Jánost senki sem fürdeti, esetleg elfertőződik a műtét helye vagy összeszed valamilyen betegséget. Bognár Tibor, Palics Helyi Közösség titkára szerint hozzájuk senki sem fordult segítségért, pedig lehetne megoldást találni: „Nálunk minden első és harmadik szerdán 9-12-ig és második szerdán a hónapban 10-12-ig kinn van a Szociális Központ munkatársa, aki meg van bízva Paliccsal és a környékbeli településekkel. A helyi közösség közvetítő szerepet tud betölteni, jelentjük tovább, mert ez az eset valószínűleg a Szociális Védelmi Központhoz tartozik, a munkásnak ezt tudjuk jelenteni, aki ilyenkor kimegy a terepre és minden törvényes intézkedést, ami nekik jogukban áll, azt véghez tudja vinni.”

A titkár azt tanácsolta, a szomszédok szerdán feltétlenül menjenek be a palicsi helyi közösségbe és haladéktalanul jelentsék az esetet. Az üggyel kapcsolatban hívtuk a szabadkai Szociális Központot, ahol telefonon nem hivatalosan csak annyit közöltek: tudnak az esetről, keresik a megoldást és várhatóan a napokban kimennek Zélity Jánoshoz.

Palics
Szabadka
Szociális Központ
Bognár Tibor

Most

20:50, Frissítve: 21:21

Főzzünk együtt az Új Szigeten!

Csantavéren a szombat a főzésről és a szórakozásról szólt. A helybeliek mellett a környező településekről is sokan ellátogattak a Főzzünk együtt az Új Szigeten! nevű eseményre.
19:38, Frissítve: 20:36

Két ittas sofőrt küldtek józanítóba

2,56 ezreléknyi alkoholszinttel a vérében vezetett egy 41 éves férfi Kragujevac közelében. Nem sokkal az eset előtt egy 2,22-es véralkoholszintű férfit is megállítottak vezetés közben.
19:31, Frissítve: 21:39

Erős földrengés rázta meg Albániát

Földrengés rázta meg szombaton Durres albániai kikötővárost és Tiranát, a fővárost, legalább hetvenen megsérültek, anyagi károk keletkeztek, és sokan pánikba esve menekültek.

Népszerű