Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Palicson

2020-10-16
06:59
2020-10-16
08:45
Forrás
Pannon RTV
Kitüntetésben részesült Gyurkovics Hunor, Vass Zoltán és Csányi Erzsébet is.

Az elismeréseket még tavasszal ítélték oda a magyar nemzeti ünnep alkalmából, de a járványügyi helyzet miatt azok átadása eddig váratott magára.

Gyurkovics Hunor grafikus- és festőművész a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át, jelentős művészi alkotómunkája, valamint értékes pedagógiai tevékenysége elismeréseként: „Mondhatom, hogy rendkívüli, ilyet nem mindenkinek adnak. Azok a kiválasztottak közülinek érzem magam, akik ezt kiérdemelték most valami módon.”

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Vass Zoltán, a Vajdasági Magyar Cserkésszövetség volt vezetőtisztje, a vajdasági magyar cserkészet újraindítását és fejlesztését szolgáló munkája elismeréseként: „Attól a pillanattól kezdve megható volt a történet, amikor kiderült, hogy a valamikori cserkészmunka elvégzéséért, a tanítványaim emlékeznek rá és nem túl régen erre a díjra jelöltek és ma ezt meg is kaptam a magyar államtól.”

A vajdasági magyar református közösség keretében végzett több évtizedes szolgálata elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Csányi Erzsébetet, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettesét: „Örülök annak, hogy a magyar kormány a szívén hordozza a határon túliak tevékenységét, szolgálatát. Ez a magas rangú kitüntetés, úgy érzem, nem csak az enyém, hanem mindazoké, akik itt, a Délvidéken magyar reformátusként igyekeztek tevékenykedni.”

A Kárpát-medence minden pontján vannak olyanok, akik a magyarság érdemeit szolgálják – mondta ünnepi beszédében Csallóközi Eszter. Magyarország szabadkai főkonzulja hozzátette, az állami kitüntetések egyértelműen a nemzet összetartozását erősítik: „Azok, akik nemzeti ünnepünk alkalmából magyar állami kitüntetést kaptak, komoly munkát tettek le az asztalra a magyarság érdekében. Őszinte örömmel tölt el és hálás vagyok azért a lehetőségért, hogy a mai napon nekem is van alkalmam átadni három arra érdemes vajdaságinak a magyar állami kitüntetéseket.”

Az ünnepségen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett: „Egy határon túli közösség kiemelt személyiségei, ha magyarországi állami díjban, elismerésben részesülnek akkor valójában az anyaország odafigyeléséről vehetünk tanúbizonyságot és arról, hogy egy nemzet vagyunk.”

A Kárpát-medence szerte történő kitüntetés-átadások egyértelműen a nemzeti összetartozást jelentik, illetve azt, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság részei vagyunk – hangzott el az eseményen.

állami kitüntetés
átadó
Palics
Csallóközi Eszter
Gyurkovics Hunor
Vass Zoltán
Csányi Erzsébet
Hajnal Jenő

Most

19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű