Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar Arany Érdemkeresztet adtak át több vajdasági díjazottnak Palicson

2021.05.27
15:55
2021.05.27
20:56
Forrás
Pannon RTV
Csallóközi Eszter beszédében kiemelte, Magyarország célja, hogy mindenki saját szülőföldjén boldogulhasson.

Magyarország szabadkai főkonzulja hozzátette, a kitüntetéseket olyan személyek kapják, akik a magyarság érdekében valami kiemelkedőt tettek. Az eseményen mások mellett jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Török Györgyöt és Talpai Sándort. Elismerésben részesült mások mellett Szabó Hangya Teréz és Lőcsei Ilona is, akik a Pannon RTV munkatársai. Lőcsei Ilona a Vajdaságban élő bukovinai székelyek szellemi, illetve tárgyi örökségének megmentését szolgáló munkája, valamint a délvidéki magyarság körében végzett közösségszervezői és újságírói tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. Ilona 26 éve a Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület titkára is.

Lőcsei Ilona, díjazott: „Titkárként ez egy olyan feladat, ahol a csoportokban, a tagság összekapcsolásában az a feladatom, hogy mindig megtaláljuk a helyes megoldást. A műsorok szervezésében is megtalálni azt az utat, ahol össze lehet tömöríteni a magyarságot.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott még Bordás Győző, dr. Bimbó Mihály, dr. Jeges Zoltán és Özvegy Károly, valamint Raffai Judit, aki a magyar kultúra ápolása, különösen népmesekincsünk gyűjtése és népszerűsítése érdekében végzett tudományos, illetve ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként díjaztak.

Raffai Judit, díjazott: „A mesekutatáson belül is talán azt emelném ki, hogy nagyon sokat köszönhetek a vajdasági mesemondóknak. Ha nem lettek volna ilyen jók, akkor én sem értem volna el olyan eredményeket, mint amilyet elértem.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az elmúlt tíz év magyar nemzetpolitikájának köszönhetően olyan támogatási rendszerek és közösségépítő jellegű folyamatok indulhattak el, amelyek teljesen megváltoztatták a külhonban élő magyarságát lehetőségeit - hangsúlyozta Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja: „A nemzeti összetartozást jelenti, és erősíti az is, hogy mostanában a Kárpát-medence minden pontján történnek kitüntetés-átadások. Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk.”

A főkonzul hozzátette, a magyarság akkor tud megmaradni, ha vannak olyanok, akik a magyarság érdekében munkálkodnak.

Közügyek című hírháttérműsorunkban díjazottakkal készült hosszabb interjúkat láthatnak:

Magyar Arany Érdemkereszt
Csallóközi Eszter
Bordás Győző
Bimbó Mihály
Jeges Zoltán
Lőcsei Ilona
Özvegy Károly
Raffai Judit
Szabó-Hangya Teréz
Talpai Sándor
Török György
Palics
Pásztor István
Pintér Attila
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.