Ugrás a tartalomra

Magyar elsősök Bánátban

2019.08.28
15:59
2019.08.28
17:02
Forrás
Pannon RTV
A közép-bánáti általános iskolákban egyre több az összevont tagozat.

Az sem ritka, hogy valamelyik településen egyetlen magyar elsőst se íratnak be. Ennek ellenére a magyar tannyelvű oktatás még mindenhol megmaradt.

Jelena Jenovay, igazgató, Sonja Marinković Általános Iskola, Nagybecskerek: „Nagybecskereken három magyar elsős lesz, akik majd összevont tagozatba járnak a másodikosokkal, akik ketten vannak. Vagyis az első-második összevont tagozatnak öt tanulója lesz összesen. Szentmihályon négy magyar elsőst írattak be, de még továbbra is várjuk a minisztériumi jóváhagyást arra, hogy önálló osztály maradjon. Lukácsfalván viszont sajnos az idén nem lesz elsősünk.”

Jórészt a tanulók számának a csökkenése miatt a becskereki iskolában egy váltásban dolgoznak. Egy minisztériumi pilóta projektnek köszönhetően szeptembertől a délutáni órákban is nyitva marad az iskola.

Jelena Jenovay, igazgató, Sonja Marinković Általános Iskola, Nagybecskerek: „Egy tartalmas év előtt állunk. A diákok itt maradhatnak az iskolában a hetedik óra után is. Tehát 14 órától 17 óráig. Ez idő alatt pedig ebédet is kapnak. Szerződések alapján alkalmazott tanárok foglalkoznak majd velük.”

A diákok számának a csökkenése leginkább Muzslyán, a vidék legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában érezhető. Négy éve még három diák hiányzott ahhoz, hogy három magyar osztály nyílhasson, az idén már a két önálló osztály megmaradása is kérdéses.

Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály ÁI, Muzslya: „Harminchét elsőst írattunk be szerb nyelven és 14 diákot magyar nyelven. Engedélyezték, hogy három tagozat nyíljon szerb nyelven, kettő az úgynevezett kinti épületben és egy a központi épületben. Magyar tagozattal tudjuk, hogy egy önálló osztály lesz a központi épületben, míg a kinti épületben sajnos még nem tudjuk a választ, nem kaptuk még. Mi reménykedünk, hogy lesz egy önálló tagozat.”

A muzslyai iskola 630 diákkal zárta a tanévet, szeptembertől hatszázan lesznek az iskolapadokban.

Nagybecskerek
Muzslya
Sonja Marinković Általános Iskola
Szervó Mihály Általános Iskola
elsős diákok
elsősök
összevont tagozat
Lukácsfalva
Szentmihály

Most

Népszerű