Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar elsősök jelentős része anyanyelvén tanul Vajdaságban

2019-08-31
13:24
2019-08-31
17:41
Forrás
Pannon RTV
Több mint 150 Zenta községbeli elsős kapott iskolakezdő csomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából pénteken délután. A város színháztermében alkalmi műsor is várta a gyerekeket.

„Egy gyurma, van benne egy ugrálókötél, egy tolltartó.” - mutatta az új iskolai felszerelését Olajos Dominik. A kisfiú idén indul elsőbe, így hozzá is eljutott a Magyar Nemzeti Tanács iskolakezdő csomagja.

Az eseményen Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke beszédében kiemelte, sikerült egy trendet megfordítani, a magyar gyerekek jelentős része anyanyelvén kezdi meg tanulmányait: „Pár évvel ezelőtt még komoly, reális problémát jelentett az, hogy a magyar szülők szerb osztályba íratták a gyerekeiket. Ez különösen a szórványban volt így, és ez annak a jele volt, hogy a szülők úgy gondolták, hogy ha szerb osztályba járnak a magyar gyerekek, akkor jobb lesz az érvényesülési esélyük. Mára ez a jelenség megszűnt. Még a szórványban is megszűnt, és ez azt bizonyítja, hogy vannak olyan visszafordíthatatlannak tűnő folyamatok, amiket igen is vissza lehet fordítani, és hogyha sikerült visszafordítani az emberek gondolkodását, hogy a magyar gyereket a magyar család magyar iskolába írassa, akkor azt gondolom, hogy ez reménykedésre jogosít fel bennünket.”

Idén 73 tanügyi intézményben indul magyar nyelvű oktatás több mint 1300 magyar elsőssel. A beiskoláztatási csomagokhoz Magyarország Kormánya is hozzájárult. Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője kiemelte, támogatják az első osztálytól a magas tudományos fokozat eléréséig a magyar nyelvű diákok tanulmányait, és az anyaország más módokon is támogatja a külhoni magyarságot: „Ami még az elmúlt évek meghatározó előrelépése, és szintén innen Vajdaságból indult ki, az az a nagyszerű program, amit aztán Kárpát-medence-szerte több területen is aktívan hajtanak végre, az a gazdaságfejlesztési program, amely keretében nagyon sok új munkahely is létesült, kisebb vállalkozások fejlődhettek ezáltal. Tehát most így elmondhatjuk, hogy nincs Vajdaságban olyan magyar család, akihez a támogatás valamely formája ne jutna el.”

Az átadóra a Thurzó Lajos Általános Iskola negyedikesei készítettek alkalmi műsort zenével, tánccal és szavalatokkal.

Zenta
iskolakezdő
Magyar Nemzeti Tanács
csomag
Pásztor István
Pirityiné Szabó Judit
elsős

Most

21:47, Frissítve: 22:05

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.