Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar elsősök jelentős része anyanyelvén tanul Vajdaságban

2019-08-31
13:24
2019-08-31
17:41
Forrás
Pannon RTV
Több mint 150 Zenta községbeli elsős kapott iskolakezdő csomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából pénteken délután. A város színháztermében alkalmi műsor is várta a gyerekeket.

„Egy gyurma, van benne egy ugrálókötél, egy tolltartó.” - mutatta az új iskolai felszerelését Olajos Dominik. A kisfiú idén indul elsőbe, így hozzá is eljutott a Magyar Nemzeti Tanács iskolakezdő csomagja.

Az eseményen Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke beszédében kiemelte, sikerült egy trendet megfordítani, a magyar gyerekek jelentős része anyanyelvén kezdi meg tanulmányait: „Pár évvel ezelőtt még komoly, reális problémát jelentett az, hogy a magyar szülők szerb osztályba íratták a gyerekeiket. Ez különösen a szórványban volt így, és ez annak a jele volt, hogy a szülők úgy gondolták, hogy ha szerb osztályba járnak a magyar gyerekek, akkor jobb lesz az érvényesülési esélyük. Mára ez a jelenség megszűnt. Még a szórványban is megszűnt, és ez azt bizonyítja, hogy vannak olyan visszafordíthatatlannak tűnő folyamatok, amiket igen is vissza lehet fordítani, és hogyha sikerült visszafordítani az emberek gondolkodását, hogy a magyar gyereket a magyar család magyar iskolába írassa, akkor azt gondolom, hogy ez reménykedésre jogosít fel bennünket.”

Idén 73 tanügyi intézményben indul magyar nyelvű oktatás több mint 1300 magyar elsőssel. A beiskoláztatási csomagokhoz Magyarország Kormánya is hozzájárult. Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője kiemelte, támogatják az első osztálytól a magas tudományos fokozat eléréséig a magyar nyelvű diákok tanulmányait, és az anyaország más módokon is támogatja a külhoni magyarságot: „Ami még az elmúlt évek meghatározó előrelépése, és szintén innen Vajdaságból indult ki, az az a nagyszerű program, amit aztán Kárpát-medence-szerte több területen is aktívan hajtanak végre, az a gazdaságfejlesztési program, amely keretében nagyon sok új munkahely is létesült, kisebb vállalkozások fejlődhettek ezáltal. Tehát most így elmondhatjuk, hogy nincs Vajdaságban olyan magyar család, akihez a támogatás valamely formája ne jutna el.”

Az átadóra a Thurzó Lajos Általános Iskola negyedikesei készítettek alkalmi műsort zenével, tánccal és szavalatokkal.

Zenta
iskolakezdő
Magyar Nemzeti Tanács
csomag
Pásztor István
Pirityiné Szabó Judit
elsős

Most

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.