Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

A magyar forradalmárokra emlékeztek Kruševóban

2019.08.03
19:40
2020.01.31
18:24
Forrás
Pannon RTV
Művelődési műsorral és koszorúzással emlékeztek meg szombat délután Kruševóban az észak-macedóniai településen menedéket találó 1956-os magyar forradalmárokról.
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

1956-ban több mint 550 szülőföldjéről elüldözött magyar talált menedéket Kruševóban. Tiszteletükre 2016-ban állítottak emléktáblát abban az üdülőben, ahol akkor elszállásolták őket.

A megemlékezésen résztvevők az emléktáblánál helyezték el a kegyelet virágait. A magyar kormány nevében Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Dux László István Magyarország szkopjei nagykövete és Háry Szabolcs ezredes, véderő attasé helyezte el a kegyelet virágait.

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete példaértékű tevékenységet végez Észak-Macedóniában – mondta el az eseményen Pirityiné Szabó Judit: „Mindig olyan témákat dolgoznak fel, amelyekkel felhívják magukra a figyelmet. Minden témafeldolgozás egyben együttműködést is eredményez. Ilyen szép példa volt az 1956-os magyar menekülttábor történetének feldolgozása itt Kruševóban, majd a közös emlékállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, de ugyanilyen kutatási témájuk a magyar-macedón zenei kapcsolatok feldolgozása is. Mi nagyra értékeljük ezt az odaadást, ezt az elkötelezett hazafiságot.”
 

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének nevében Sutus József elnök, a kruševói község nevében Tome Hristoski polgármester, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke koszorúzott. Jerasz Anikó elmondta: „A mai napon látogatást tettünk a helybeli középiskolában is, amelyben valójában gimnáziumi és vendéglátói szakirányzatokon tanulnak a fiatalok. Beszéltünk a jövőbeli tervekről, illetve az együttműködésről. Az intézménynek már van egy testvériskolai kapcsolata Magyarországon és szeretnének mindenképpen egy hasonló kapcsolatot kialakítani egy vajdasági szakközépiskolával is. A Magyar Nemzeti Tanács segítségére lesz ezen intézménynek, hogy ez a kapcsolat minél hamarább létrejöjjön.”

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Az 1956-os vonatkozású történések Kruševóban a macedón és a magyar nép őszinte barátságát jelképezik – hangzott el a megemlékezésen.

A legutóbbi népszámláláskor Macedóniában mintegy kétezer ember vallotta magát magyarnak. Dux László István, Magyarország szkopjei nagykövete: „Körülbelül 40-50 család az aki aktívan részt vesz, illetve aktívan megéli a magyarságát és eljár a rendezvényekre, aktív a magyar egyesületekben. Nagyjából két részből tevődik össze. Egyrészt vajdasági magyarok, akik a jugoszláv időkben ide házasodtak vagy ide kerültek munka miatt és itt maradtak. A másik része talán még érdekesebb, a görög polgárháború után elég sok menekültet vittek Magyarországra és más szocialista országokba. Onnan elég sokan tértek vissza és ők is, ugyan etikailag nem magyarok, de nagyon sokan Magyarországon születtek.”

A megemlékezésen a Kruševóban zajló nemzetközi diáktábor résztvevői, valamint a magyarországi Tabán táncegyüttes tagjai is felléptek.

Krusevo
Észak-Macedónia
forradalmárok
Pirityiné Szabó Judit
Dux László István
Háry Szabolcs
Jerasz Anikó
Sutus Áron
koszorú
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Hajnal Jenő

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű