Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A Magyar Ház építését tervezik Ürményházán

2020.06.17
13:19
2020.06.17
19:36
Forrás
Pannon RTV
A dél-bánáti Ürményháza osztozik a magyar szórványtelepülések sorsával. Az elvándorlás ellenére a mintegy hatszáz fős falunak sikerült megtartania az iskoláját, és a Magyar Ház építését tervezik.

A több mint kétszáz éves Ürményháza az egyetlen magyar többségű település Zichyfalva községben. A kőolaj-kitermelés visszaszorulása után a faluban élők zöme mezőgazdaságból él.

Juhász Attila, a VMSZ köztársasági jelöltje elmondta: „Akkor, amikor azokról az intézkedésekről, agrárpolitikai intézkedésekről, támogatásokról, családi gazdaságoknak szánt, vissza nem térítendő támogatásokról szó esik, és azokról döntés, akkor ott el tudjuk mondani, hogy mi a fontos számunkra, mi a fontos a vajdasági magyarság számára, és mi a fontos az ürményházi polgárok számára és a gazdák számára. Ez a lényeg, és ez az egyik tétje az előttünk álló választásoknak.”

Zichyfalva község területére a VMSZ-nek köszönhetően az elmúlt négy év alatt mintegy 600 ezer euró értékű anyaországi és szerbiai támogatás érkezett. Ezt a munkát kellene folytatni – mondta Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi jelöltje: „Ki szeretném emelni, hogy a Magyar Ház kiépítésére fektetnénk hangsúlyt a továbbiakban. Valamint a tornatermünkre, amit föl szeretnénk újítani. Valamint, amikor a Magyar Ház kiépül, hogy tovább folytassuk a művelődés ápolását, magyarságunk megtartása érdekében.”

A VMSZ tartományi listáján két dél-bánáti jelölt is van. A pártnak eddig hat tartományi képviselője volt.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: „Mi azt szeretnénk, ha legalább annyi képviselőnk lenne, mint jelenleg, vagy ennél több. És ez a hetedik hely pontosan a néhány szavazaton, néhány tíz vagy néhány száz szavazaton is múlhat. Lehet, hogy ez is befutó hely, sőt bízunk benne. De arra kértem az ürményháziakat, hogy talán ez megfoghatja őket. Tehát érzik a fontosságát, hogy helybéli, ürményházi tartományi képviselője is legyen a VMSZ-nek, és ennek a közösségnek.”

A faluban 1995 óta újra van nyolcosztályos általános iskola. Az ürményházi magyarság megmaradása szempontjából nagyon fontos megőrizni a környék egyetlen magyar általános iskoláját. Az intézmény a folyamatos anyaországi és tartományi támogatásoknak köszönhetően jó tanulási feltételeket biztosít.

Magyar Ház
Ürményháza
Választások 2020
Kovács Elvira
VMSZ
szórvány

Most

08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű