Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Magyar Médiaházba is ellátogatott a Bolgár Nemzeti Tanács küldöttsége

2022.05.27
17:25
2022.05.27
18:03
Forrás
Pannon RTV
A Bolgár Nemzeti Tanács küldöttsége szabadkai látogatása alkalmával a Magyar Médiaházba is ellátogatott. A vendégek megismerkedtek a Pannon RTV, a Magyar Szó napilap és a Hét nap hetilap történelmével és működésének részleteivel.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Bolgár Nemzeti Tanács Tagjait és a küldöttséget Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezetője, László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója, valamint Kabók Erika, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese fogadta médiaházunkban. A kötetlen beszélgetést követően a vendégek körbejárták a szerkesztőségeket és a stúdiókat.

Kozma Zoltán, elnök, Tájékoztatási Bizottság, MNT: „A Bolgár Nemzeti Tanács Küldöttsége érkezett ide hozzánk, Szabadkára. Azt gondolom, hogy nagyon sok dolgot tudtunk megmutatni nekik. Nagyon sok intézményre lehet büszke az itteni magyarság. Voltunk a Vackorban, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, voltunk a Pannon RTV-ben, a Magyar Szóban, a Hét Napban, a zsinagógában, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Múzeumban is. Ezek az intézmények, ezek az épületek, ezek a helyek mind-mind olyan központjai itt a magyarságnak, Vajdaságnak, amire büszkék lehetünk. Úgy láttam, hogy a bolgár nemzeti közösség tagjainak is nagyon tetszettek.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A bolgár küldöttség tagjai arról számoltak be, hogy az érvényesülés érdekében hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük mindkét nemzeti közösség tagjainak.

Bratislav Stamenov, igazgató, Szent Cirill és Metód Gimnázium, Dimitrovgrad: „A nap folyamán folytatott megbeszéléseken megismerhettük azokat a gondokat, amelyekkel szembe kellett néznie a magyar nemzeti közösségnek Vajdaságban. Láthattuk, hogy hogyan tudhatnánk mi is megoldani azokat a gondokat, amelyekkel mi rendelkezünk. Kapcsolatot létesítettünk, véleményt és ötleteket cserélünk és reméljük, hogy az együttműködést a legjobb szellemben folytathatjuk.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A most Szabadkára látogató küldöttség tagjai nem csak a Bolgár Nemzeti Tanács soraiból kerültek ki, hanem a bolgár nemzeti közösség kiemelkedő tagjai, valamint ottani újságírók is, akiknek a médiaházunkban tett látogatás bizonyult érdekesnek.

Aleksandar Dimitrov, főszerkesztő, Glas Press: „Sokat tanulhatunk, minden szabadkai látogatás a hasznunkra válik. Remélem, hogy ezúttal is sok tapasztalattal térhetünk haza és legalább egy kis részét annak, amit láttunk itt, fel tudjuk használni a munkánk folyamán, nagyon szép lenne.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A felek arról állapodtak meg, hogy a jövőben tovább mélyítik a két nemzeti tanács és a két nemzeti közösség közötti együttműködést.

Bolgár Nemzeti Tanács
Magyar Médiaház
Szabadka
Kozma Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.