Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Magyar Médiaházba is ellátogatott a Bolgár Nemzeti Tanács küldöttsége

2022.05.27
17:25
2022.05.27
18:03
Forrás
Pannon RTV
A Bolgár Nemzeti Tanács küldöttsége szabadkai látogatása alkalmával a Magyar Médiaházba is ellátogatott. A vendégek megismerkedtek a Pannon RTV, a Magyar Szó napilap és a Hét nap hetilap történelmével és működésének részleteivel.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Bolgár Nemzeti Tanács Tagjait és a küldöttséget Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezetője, László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója, valamint Kabók Erika, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese fogadta médiaházunkban. A kötetlen beszélgetést követően a vendégek körbejárták a szerkesztőségeket és a stúdiókat.

Kozma Zoltán, elnök, Tájékoztatási Bizottság, MNT: „A Bolgár Nemzeti Tanács Küldöttsége érkezett ide hozzánk, Szabadkára. Azt gondolom, hogy nagyon sok dolgot tudtunk megmutatni nekik. Nagyon sok intézményre lehet büszke az itteni magyarság. Voltunk a Vackorban, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, voltunk a Pannon RTV-ben, a Magyar Szóban, a Hét Napban, a zsinagógában, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Múzeumban is. Ezek az intézmények, ezek az épületek, ezek a helyek mind-mind olyan központjai itt a magyarságnak, Vajdaságnak, amire büszkék lehetünk. Úgy láttam, hogy a bolgár nemzeti közösség tagjainak is nagyon tetszettek.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A bolgár küldöttség tagjai arról számoltak be, hogy az érvényesülés érdekében hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük mindkét nemzeti közösség tagjainak.

Bratislav Stamenov, igazgató, Szent Cirill és Metód Gimnázium, Dimitrovgrad: „A nap folyamán folytatott megbeszéléseken megismerhettük azokat a gondokat, amelyekkel szembe kellett néznie a magyar nemzeti közösségnek Vajdaságban. Láthattuk, hogy hogyan tudhatnánk mi is megoldani azokat a gondokat, amelyekkel mi rendelkezünk. Kapcsolatot létesítettünk, véleményt és ötleteket cserélünk és reméljük, hogy az együttműködést a legjobb szellemben folytathatjuk.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A most Szabadkára látogató küldöttség tagjai nem csak a Bolgár Nemzeti Tanács soraiból kerültek ki, hanem a bolgár nemzeti közösség kiemelkedő tagjai, valamint ottani újságírók is, akiknek a médiaházunkban tett látogatás bizonyult érdekesnek.

Aleksandar Dimitrov, főszerkesztő, Glas Press: „Sokat tanulhatunk, minden szabadkai látogatás a hasznunkra válik. Remélem, hogy ezúttal is sok tapasztalattal térhetünk haza és legalább egy kis részét annak, amit láttunk itt, fel tudjuk használni a munkánk folyamán, nagyon szép lenne.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A felek arról állapodtak meg, hogy a jövőben tovább mélyítik a két nemzeti tanács és a két nemzeti közösség közötti együttműködést.

Bolgár Nemzeti Tanács
Magyar Médiaház
Szabadka
Kozma Zoltán

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.