Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Magyar Nap volt Nagybecskereken

2019-08-29
11:36
2019-08-29
16:59
Forrás
Pannon RTV
Magyar Napot tartottak tegnap Nagybecskereken a 34. Sörnapok keretében. A főtéren magyarországi városok mutatkoztak be, de felléptek a bánáti magyarlakta települések művelődési egyesületei is.

Magyar népdaloktól volt hangos szerdán Nagybecskerek főtere. Magyarországi városok mutatták be vendéglátóipari, kulturális és gazdasági kínálataikat. Megtartották a Farkas Gyula halászléfőző emlékversenyt is. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nagyon fontos az, hogy itt a nagybecskereki főtéren meg tudunk mutatkozni egy nagyon gazdag, tartalmas művelődési műsorral. Az itteni, környékbeli falvak, Nagybecskerek, Muzslya, Erzsébetlak, Szentmihály, Magyarittabé, és a távolabb eső, észak-bánáti művelődési egyesületek.”

A rendezvényre több magyarországi városból is érkeztek kiállítók és fellépők. Szaszák Ádám, Békéscsaba, Magyarország: „Csabai csípős kolbászt fogunk elkészíteni. Én személyesen először vagyok itt, de valamelyik kollégám harmadszor van itt. Úgyhogy itt szeretnénk bemutatni, megkóstoltatni az emberekkel ezt a finomságot, amire nagyon büszkék vagyunk.”

Nagybecskereknek évtizedek óta testvértelepülése Békéscsaba, jó kapcsolatuk van Gyulával, újabban pedig Mórahalommal is. Az együttműködés a magyarországi településekkel tovább bővül. Sztojkó József, Nagybecskerek Város Tanácsának tagja: „Sándorfalvát még kiemelném, mint egy települést, amellyel most jelen pillanatban egy határon átívelő IPA-projektet írunk, és azt tervezzük átadni szeptember hónap folyamán.”

Az egybegyűlteket köszöntötte Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke is: „Megmutathatjuk, hogy mit tudunk, mire vagyunk képesek, itt Bánátban, a Vajdaságban, de Magyarországon is. Sok vendég a művelődést, a gazdaságot, a turisztikai kínálatot mutatja be és ez nagyon fontos rendezvény itt a Vajdaságban. Szeretnénk azt, hogy ez még inkább elmélyítse azt a barátságot, amely a két nép között van.”

A rendezvényt Zoran Pašalić, köztársasági polgári jogvédő nyitotta meg. A Magyar Napon az érdeklődőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék közelebbről a magyar gasztronómiát, kultúrát és művelődést.

A Magyar Napot harmadik éve tartják a nagybecskereki Sörnapok keretében.

Nagybecskerek
sörnapok
magyar nap
Nyilas Mihály
halászléfőző verseny
Kovács Elvira

Most

Népszerű