Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Magyar Örökség-díjas lett a vajdasági Hódi házaspár

2019-12-14
17:16
2019-12-14
17:28
Forrás
Pannon RTV
Hódi Sándor és Éva Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át a kitüntetést. Az ünnepség után úgy fogalmaztak, a díj arra emlékezteti őket, mennyi mindent kell még tenniük.

Hódi Éva Budapestről került Adára, miután az egyetemen megismerkedett délvidéki származású férjével, Hódi Sándorral. Pedagógusként és az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatójaként a közművelődés színvonalának és anyanyelvünk, a szép és igényes, helyes magyar beszéd és nyelvhasználat presztízsének növeléséhez járult hozzá.

Hódi Éva, Magyar Örökség-díjas pedagógus, könyvtáros: „Óriási megtiszteltetés, én egészen megrendültem, amikor értesítettek arról, hogy Magyar-Örökség-díjban részesülök, mert olyan kimagasló személyiségek kapták meg ezt a díjat az elmúlt kilencvenhét alkalommal, amely tényleg elgondolkodtatja az embert és valóban további munkára ösztönzi.”

Hódi Sándor esetében legalább harminc önálló könyv, több száz tanulmány, esszé, rengeteg cikk, előadás, interjú, két vaskos lexikon és ezernyi más műfajú írás jelzi a közel fél évszázados pálya állomásait és eredményeit.

Hódi Sándor, Magyar-Örökség-díjas pszichológus, társadalomkutató, közíró: „Megváltoztak a körülmények. Rengetegen kivándoroltak, széthullott, meghaltak, és az újjászervezés az, ami nagy feladatként várna ránk, de hát azt nem tudjuk, hogy ezt el tudjuk-e végezni.”

A Magyar Örökség-díjas Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke méltatásában egyebek mellett azt mondta, a Hódi házaspár már közel fél évszázada szellemi értékeink felmutatásán dolgozik: „Hódi Sándor csendesen írta nagyszerű könyveit, amelyekre valóban – Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét idéztem – rá tudjuk építeni a jövőnket, hogyha akarjuk és merjük.”

A vajdasági házaspár mellett Magyar Örökség-díjban részesült még a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Bari Károly költő, műfordító, folklórkutató, festő, a Magyar Néprajzi Társaság, Czencz József filmrendező, operatőr, zeneszerző, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Roska család.

A Magyar Örökség-díjat évente négyszer adják át, a következő díjátadó 2020. március 21-én lesz.

Magyar Örökség-díj
Hódi Sándor
Hódi Éva

Most

18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.