Ugrás a tartalomra

Magyarittabén a Kossuth-szobornál volt megemlékezés (videó)

2017.03.15
16:30
Magyarittabén a hagyományos központi megemlékezés keretében istentisztelettel, katonadalokkal, szavalatokkal és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt
Magyarittabén a hagyományos központi megemlékezés keretében istentisztelettel, katonadalokkal, szavalatokkal és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A megemlékezés istentisztelettel kezdődött a református templomban, amely szükség esetén oltalmat nyújtott Kossuth Lajos 1904-ben felállított szobrának. Marton Károly, református lelkész, Magyarittabé: „Kossuth Lajos Magyarittabének példakép. És amikor eltűnt a szobor, úgy érezte mindenki, hogy a példaképet vették el. A magyar identitás, a magyar nyelv, kultúra, hit, a múltnak a sokféle harca, kudarca és öröme.” marcius 15 magyarittabe 6 A legdélebbi, egyetlen bánáti Kossuth-szobor 2015. április 3-án eltűnt a talapzatáról. Azóta sem került elő. István Julianna, Magyarittabé: „Nem is tűnt fel annyira, mint amikor elveszett, hogy mennyire hiányzik. Akkor döbbentünk rá, hogy ha nem is minden, de talán nagyon sok minden az a szobor a számunkra. Szerintem az összetartás, a szabadságért való harc, a szeretet.” marcius 15 magyarittabe 5 Szerencsére az elkeseredést hamar felváltotta a tenni akarás és az összefogás. Határon átnyúló együttműködéssel elkészült az új Kossuth-szobor, amelynek tavaly volt az újraavatása. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Magyarittabén a Kossuth-szobor azt hiszem, hogy valamennyiünk számára a maradandóságot jelenti. A reménytelenségből a remény esélyét jelenti. A tettet jelenti, és a cselekvést jelenti. És ez pedig azt jelenti, hogy március 15-ének szebb üzenete itt Magyarittabén, a Bánságnak ezen a részén nem is lehet.” marcius 15 magyarittabe 1 Az új Kossuth-szobor valójában az eredetinek hű mása, ugyanis a magyarországi Soltvadkerten álló - ugyancsak Horvay János által készített - alkotásról lett lemintázva. Biacsi Karolina, kőszobrász, restaurátor: „Fontosnak tartom az összetartás és a megmaradás szimbólumainak a megmaradását, a restaurálását, a fenntartását. Mint ahogyan itt említettem a mai megemlékezés során is ezt a példás összefogást a tragédia után. Nagyon fontos, hogy ezeket az emlékhelyeket őrizzük.” marcius 15 magyarittabe 4 A megemlékezésen Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet. „A szabadságharc is megmutatta, hogy egyedül vagyunk, csak magunkra számíthatunk. Mi is itt ma csak magunkra számíthatunk. Akkor tudunk megmaradni az elkövetkező időszakban is, hogyha egy erős közösség áll mögöttünk. Egy összefogott, összetartó erős közösség maradunk, akkor azt hiszem, hogy nem kell félnünk és könnyen vesszük az akadályokat.”A kegyelet virágait a Kossuth-szobornál elsőként Magyarittabé polgárai helyezték el. Koszorúzott a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok és civil szervezetek képviselői is.
megemlékezés
március 15.
Magyarittabé
Kossuth-szobor

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.