Ugrás a tartalomra
előadás
Pannon RTV/Lőrincz Attila

Magyarkanizsán befejeződött a kétéves élménypedagógiai fejlesztőkísérlet

2017-12-07
10:53
2017-12-07
16:05
Forrás
Pannon RTV
A projektben a község három általános iskolájának mintegy ötven osztálya vett részt.

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban szerdán tartották meg a 2015 és 2017 között zajló élménypedagógiai fejlesztőkísérlet zárórendezvényét. A magyarkanizsai község pedagógusai az élménypedagógiával ezen a projekten keresztül ismerkedtek meg. Besnyi Szabolcs, élménypedagógiai tréner, Szeged: „Az élménypedagógia az egyfajta tapasztalati tanulási módszer, aminek a lényege, hogy saját élményen keresztül tapasztaljanak meg a diákok vagy bárki, aki résztvevő, egy-egy adott dolgot, és ebből tudnak aztán továbbfejlődni. Mi elsősorban a szociális kompetenciákra fókuszáltunk a képzéseken.”

Szabó Dóra Fanni, az SZTE kutatócsoportjának segédmunkatársa végezte el az időszakonkénti méréseket és összegezte azok eredményeit. Szabó Dóra Fanni, segédmunkatárs, képességfejlődés-kutató csoport, SZTE, Szeged, Magyarország: „Amit nem mérünk meg, azt nem tudjuk megmondani, hogy hogyan sikerült, milyen eredmények születtek. Ezért végeztünk kifejezetten objektív, kérdőíves méréseket arra vonatkozóan, hogy merre felé fejlődtek az osztályok.”

résztvevők

A fejlődés a gyakorlatban is tapasztalható – mondta Gazdag Csaba, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanára. „Mint felsős tanár először egy kicsit szkeptikus voltam, és rá kellett jönnöm, hogy a játék valóban nem játék. Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon érdekes módszerek vannak, a mai gyerekek nagyon nyitottak erre, mert ebből egy kicsit kiestek.”

Magyarkanizsa mindig is nyitott volt a pedagógiai újításokra, amelyeket a pedagógus-továbbképző központ kínált fel nekik. Varjú Potrebić Tatjana, igazgató, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, Magyarkanizsa: „Ez volt az álmunk, hogy megpróbáljuk a községünkben összefogni mindhárom általános iskolából azokat a pedagógusokat, akik hajlandók a tanítási módszereiken változtatni, újítani, és mindezt annak érdekében, hogy munkájuk sokkal eredményesebb legyen, a tanulók előmenetele, magatartása minél jobb legyen egy adott osztályközösségen belül.”

Az 1+2 éves élménypedagógiai projektet teljes egészében a magyarkanizsai községi önkormányzat pénzelte.

Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
élménypedagógia

Most

23:28, Frissítve: 00:04

Szomszédainknál zimankós tél van

A Duna Vaskapu fölötti szakaszán teljesen beállt a folyó, egybefüggő jég borítja. Horvátországban a hófúvás miatt le kellett zárni a Zágráb-Rijeka autópálya több szakaszát.
23:21

Halálos influenzajárvány

Csehországban 33 ember halt meg a fertőzés következtében a múlt hét végéig a cseh egészségügyi minisztérium adatai szerint. Magyarországon is influenzajárvány van.
22:52, Frissítve: 23:10

Vasárnaptól farkasordító hideg lesz

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a tél leghidegebb napjaira számíthatunk. Vajdaságban várható majd a leghidegebb. A kemény fagy egészen márciusig kitart.
22:42

Diáktüntetések Amerikában

A fegyvervásárlást szigorítását és a tűzfegyverek betiltását követelő diákok tízezrei vonultak fel Floridában, Marylandben és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a törvényhozás épülete előtt.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.