Ugrás a tartalomra
előadás
Pannon RTV/Lőrincz Attila

Magyarkanizsán befejeződött a kétéves élménypedagógiai fejlesztőkísérlet

2017-12-07
10:53
2017-12-07
16:05
Forrás
Pannon RTV
A projektben a község három általános iskolájának mintegy ötven osztálya vett részt.

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban szerdán tartották meg a 2015 és 2017 között zajló élménypedagógiai fejlesztőkísérlet zárórendezvényét. A magyarkanizsai község pedagógusai az élménypedagógiával ezen a projekten keresztül ismerkedtek meg. Besnyi Szabolcs, élménypedagógiai tréner, Szeged: „Az élménypedagógia az egyfajta tapasztalati tanulási módszer, aminek a lényege, hogy saját élményen keresztül tapasztaljanak meg a diákok vagy bárki, aki résztvevő, egy-egy adott dolgot, és ebből tudnak aztán továbbfejlődni. Mi elsősorban a szociális kompetenciákra fókuszáltunk a képzéseken.”

Szabó Dóra Fanni, az SZTE kutatócsoportjának segédmunkatársa végezte el az időszakonkénti méréseket és összegezte azok eredményeit. Szabó Dóra Fanni, segédmunkatárs, képességfejlődés-kutató csoport, SZTE, Szeged, Magyarország: „Amit nem mérünk meg, azt nem tudjuk megmondani, hogy hogyan sikerült, milyen eredmények születtek. Ezért végeztünk kifejezetten objektív, kérdőíves méréseket arra vonatkozóan, hogy merre felé fejlődtek az osztályok.”

résztvevők

A fejlődés a gyakorlatban is tapasztalható – mondta Gazdag Csaba, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanára. „Mint felsős tanár először egy kicsit szkeptikus voltam, és rá kellett jönnöm, hogy a játék valóban nem játék. Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon érdekes módszerek vannak, a mai gyerekek nagyon nyitottak erre, mert ebből egy kicsit kiestek.”

Magyarkanizsa mindig is nyitott volt a pedagógiai újításokra, amelyeket a pedagógus-továbbképző központ kínált fel nekik. Varjú Potrebić Tatjana, igazgató, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, Magyarkanizsa: „Ez volt az álmunk, hogy megpróbáljuk a községünkben összefogni mindhárom általános iskolából azokat a pedagógusokat, akik hajlandók a tanítási módszereiken változtatni, újítani, és mindezt annak érdekében, hogy munkájuk sokkal eredményesebb legyen, a tanulók előmenetele, magatartása minél jobb legyen egy adott osztályközösségen belül.”

Az 1+2 éves élménypedagógiai projektet teljes egészében a magyarkanizsai községi önkormányzat pénzelte.

Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
élménypedagógia

Most

11:26, Frissítve: 11:33

Idén elmaradhat az ősz

Az előrejelzés szerint az egész augusztust és a teljes kontinenst jellemző hőség ősz végéig kitart. Legalábbis ezt jósolta az accuweather.com.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.