Ugrás a tartalomra
előadás
Pannon RTV/Lőrincz Attila

Magyarkanizsán befejeződött a kétéves élménypedagógiai fejlesztőkísérlet

2017-12-07
10:53
2017-12-07
16:05
Forrás
Pannon RTV
A projektben a község három általános iskolájának mintegy ötven osztálya vett részt.

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban szerdán tartották meg a 2015 és 2017 között zajló élménypedagógiai fejlesztőkísérlet zárórendezvényét. A magyarkanizsai község pedagógusai az élménypedagógiával ezen a projekten keresztül ismerkedtek meg. Besnyi Szabolcs, élménypedagógiai tréner, Szeged: „Az élménypedagógia az egyfajta tapasztalati tanulási módszer, aminek a lényege, hogy saját élményen keresztül tapasztaljanak meg a diákok vagy bárki, aki résztvevő, egy-egy adott dolgot, és ebből tudnak aztán továbbfejlődni. Mi elsősorban a szociális kompetenciákra fókuszáltunk a képzéseken.”

Szabó Dóra Fanni, az SZTE kutatócsoportjának segédmunkatársa végezte el az időszakonkénti méréseket és összegezte azok eredményeit. Szabó Dóra Fanni, segédmunkatárs, képességfejlődés-kutató csoport, SZTE, Szeged, Magyarország: „Amit nem mérünk meg, azt nem tudjuk megmondani, hogy hogyan sikerült, milyen eredmények születtek. Ezért végeztünk kifejezetten objektív, kérdőíves méréseket arra vonatkozóan, hogy merre felé fejlődtek az osztályok.”

résztvevők

A fejlődés a gyakorlatban is tapasztalható – mondta Gazdag Csaba, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanára. „Mint felsős tanár először egy kicsit szkeptikus voltam, és rá kellett jönnöm, hogy a játék valóban nem játék. Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon érdekes módszerek vannak, a mai gyerekek nagyon nyitottak erre, mert ebből egy kicsit kiestek.”

Magyarkanizsa mindig is nyitott volt a pedagógiai újításokra, amelyeket a pedagógus-továbbképző központ kínált fel nekik. Varjú Potrebić Tatjana, igazgató, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, Magyarkanizsa: „Ez volt az álmunk, hogy megpróbáljuk a községünkben összefogni mindhárom általános iskolából azokat a pedagógusokat, akik hajlandók a tanítási módszereiken változtatni, újítani, és mindezt annak érdekében, hogy munkájuk sokkal eredményesebb legyen, a tanulók előmenetele, magatartása minél jobb legyen egy adott osztályközösségen belül.”

Az 1+2 éves élménypedagógiai projektet teljes egészében a magyarkanizsai községi önkormányzat pénzelte.

Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
élménypedagógia

Most

09:14, Frissítve: 09:48

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:05

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.
07:34, Frissítve: 08:19

Beszélgetés Ágh Istvánnal

Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.