Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarnak maradni Versecen

2021.10.27
21:58
Forrás
Pannon RTV
Magyar tannyelvű oktatás a dél-bánáti Versecen már 25 éve nincs.

A harmincezres lélekszámú városkában a Petőfi Sándor Kultúrkör mellett a szentmiséken gyakorolhatják anyanyelvüket a magyarok. Tartanak anyanyelvápoló órákat és a hétvégi óvoda is kapaszkodót kínál a verseci magyaroknak.

Pannon RTV

Megfogyatkozva ugyan, többségben az idősebb korosztálynak köszönve, de szól még a magyar dal Versecen. A Petőfi Sándor Kultúrkörkör az idén ünnepelhette fennállásának a 75. évfordulóját. Tekintettel a járványhelyzetre nem tartottak ünnepséget, de annál nagyobb odaadással hirdetik a magyarság létezését a felújított székházukban.

Pannon RTV

Az elmúlt években történt elvándorlás miatt nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy most hány magyar él Versecen.

Petőfi Sándor Kultúregyesület egyik fiatal tagja Mészáros Brigitta, aki egyetemi tanulmányai alatt is mindig részt vesz a fellépéseiken.

A kultúregyesületen kívül a helybeli katolikus templom és a plébánia az itteni magyarságnak a közösségfenntartó helye.

Pannon RTV

A verseci templom neogótikus stílusban épült, Szent Gellért tiszteletére, Schulek Frigyes tervei alapján, 1860-1863 között. Méretei impozánsak: 61 méter hosszú, a szélessége 27 méter, a tornyok magassága pedig 63 méter. A kéttornyú templom Versec egyik ékköve, a dél-bánáti borvidék gazdag korszakának a szimbóluma. Az idő vasfoga azonban megtette a magáét, s emiatt a Magyar Kormány, a szerbiai Művelődési Minisztérium és Versec Város támogatásával felújítási munkálatok kezdődtek rajta.

A háromszáz éves Szent Kereszt-kápolna a verseci hegyen minden szeptember 14-én egész Vajdaság katolikus híveinek gyülekezőhelye. Hogy meddig lesz még hallható a magyar szó a borvidéken az attól függ, hogy megmarad-e még sokáig az itt élő magyarok összefogása, a kultúrkörhöz és a templomhoz való ragaszkodása. Ehhez remélhetőleg továbbra is meglesz a kellő háttértámogatás is.

Versec
magyar
magyarság
Bánát
Dél-Bánát
dél-bánáti
Petőfi Sándor Kultúrkör
szentmise
anyanyelv
anyanyelvápolás
anyanyelvápoló
anyanyelvhasználat
anyanyelvi oktatás
Anyanyelvi
óvoda
óvodafejlesztés
katolikus templom
Szent Gellért-templom
Schulek Frigyes
bor
borvidék

Most

15:13, Frissítve: 15:55

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:18, Frissítve: 16:08

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű