Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarnak maradni Versecen

2021.10.27
21:58
Forrás
Pannon RTV
Magyar tannyelvű oktatás a dél-bánáti Versecen már 25 éve nincs.

A harmincezres lélekszámú városkában a Petőfi Sándor Kultúrkör mellett a szentmiséken gyakorolhatják anyanyelvüket a magyarok. Tartanak anyanyelvápoló órákat és a hétvégi óvoda is kapaszkodót kínál a verseci magyaroknak.

Pannon RTV

Megfogyatkozva ugyan, többségben az idősebb korosztálynak köszönve, de szól még a magyar dal Versecen. A Petőfi Sándor Kultúrkörkör az idén ünnepelhette fennállásának a 75. évfordulóját. Tekintettel a járványhelyzetre nem tartottak ünnepséget, de annál nagyobb odaadással hirdetik a magyarság létezését a felújított székházukban.

Pannon RTV

Az elmúlt években történt elvándorlás miatt nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy most hány magyar él Versecen.

Petőfi Sándor Kultúregyesület egyik fiatal tagja Mészáros Brigitta, aki egyetemi tanulmányai alatt is mindig részt vesz a fellépéseiken.

A kultúregyesületen kívül a helybeli katolikus templom és a plébánia az itteni magyarságnak a közösségfenntartó helye.

Pannon RTV

A verseci templom neogótikus stílusban épült, Szent Gellért tiszteletére, Schulek Frigyes tervei alapján, 1860-1863 között. Méretei impozánsak: 61 méter hosszú, a szélessége 27 méter, a tornyok magassága pedig 63 méter. A kéttornyú templom Versec egyik ékköve, a dél-bánáti borvidék gazdag korszakának a szimbóluma. Az idő vasfoga azonban megtette a magáét, s emiatt a Magyar Kormány, a szerbiai Művelődési Minisztérium és Versec Város támogatásával felújítási munkálatok kezdődtek rajta.

A háromszáz éves Szent Kereszt-kápolna a verseci hegyen minden szeptember 14-én egész Vajdaság katolikus híveinek gyülekezőhelye. Hogy meddig lesz még hallható a magyar szó a borvidéken az attól függ, hogy megmarad-e még sokáig az itt élő magyarok összefogása, a kultúrkörhöz és a templomhoz való ragaszkodása. Ehhez remélhetőleg továbbra is meglesz a kellő háttértámogatás is.

Versec
magyar
magyarság
Bánát
Dél-Bánát
dél-bánáti
Petőfi Sándor Kultúrkör
szentmise
anyanyelv
anyanyelvápolás
anyanyelvápoló
anyanyelvhasználat
anyanyelvi oktatás
Anyanyelvi
óvoda
óvodafejlesztés
katolikus templom
Szent Gellért-templom
Schulek Frigyes
bor
borvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.