Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A magyarokra erőforrásként és partnerként tekintenek Szerbiában"

2022.05.24
17:27
2022.05.24
19:05
Forrás
Pannon RTV
Kedd délután is folytatódtak az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem előadásai Szabadkán.

A bilaterális kapcsolatokról, a délvidéki magyarság szerepéről Magyarország és Szerbia viszonyrendszerében, valamint a Nyugat-Balkán, Szerbia és a vajdasági magyarságnak az európai politikai térben betöltött szerepéről volt szó délután, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem éves konferenciáján. Az esemény idei házigazdája Szabadka.

Több mint 90 év hátrányát követően 2010-től idefelé folyamatosan lehetett érezni, hogy Szerbiában mind nagyobb előnyt jelent magyarnak lenni - mondta Pásztor István.

A 15 évvel ezelőtti magyar verések időszakát magunk mögött tudhatjuk, a magyarokra ma nem veszélyforrásként tekintenek az országban, hanem erőforrásként és partnerként - emelte ki előadásában a VMSZ elnöke.

"Mi a katalizátor szerepét töltöttük be az elmúlt 10-15 évben. Egy folyamatgerjesztő, folyamatirányító szerepet. Egy aktív szerepet. Elsősorban azért, mert ha valaki ennek a viszonyrendszernek a kiegyensúlyozott építésében érdekelt, akkor azok mi vagyunk."

Pannon RTV

Európa szerves része ez a terület - fogalmazott Kovács Elvira. A VMSZ alelnöke az Európa Tanácsról beszélt.

"Kisebbségi szempontból, a vajdasági magyarság szempontjából szinte fontosabb testület, mert egy előszobája magának az uniónak. Tehát az uniós csatlakozás előtt minden ország, így Szerbia is 2003 óta tagja az Európa Tanácsnak, 46 tagállammal. És ha a kisebbségi jogokról beszélünk, az uniónak nincs a nemzeti kisebbségekről szóló joganyaga, hanem pontosan az Európa Tanács egyezményeiből merít."

Az EU bővítésében egy újabb lassulási hullámot tapasztalhatunk - mondta Deli Andor. A Fidesz-KDNP vajdasági származású EP-képviselője szerint ez az ukrán háborús válság következménye.

Pannon RTV

"Ugyanakkor egyrészt ez egy reménykeltő ok is lehet, mert egy ilyen krízishelyzetben mutatkozik meg az, hogy mit is jelent Európa egysége. És az világos, hogy Európa, az Európai Unió nem lehet igazán erős úgy, hogy ha vannak fehér foltok a kontinensen, és ezek a fehér foltok jelen pillanatban az unión kívül eső nyugat-balkáni országok. Ezeket mihamarabb fel kell venni, ez a mi régi követelésünk."

A vajdasági magyarság számára rendkívül nagy előny, hogy uniós szinten, továbbá a szerbiai politikai döntéshozatalban is képviselteti magát - fejtette ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, a szabadkai VKT elnöke.

Pannon RTV

"Belgrádban államtitkári szinten, illetve a kormánytöbbség részeként tudunk részt venni. A magyar kormánnyal kitűnő a kapcsolat, kitűnő a két ország között is a kapcsolat, a két legfontosabb európai szervezetben közvetlen módon jelen tudunk lenni, az Európai Unióban, illetve az Európa Tanácsban, talán mindennek köszönhető, hogy az elmúlt években konkrét eredményeket tudtunk megvalósítani, és, hogy bizakodva tekinthetünk a jövőre."

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem konferenciája szerdán is folytatódik, témája a kulturális áthatások, az együtt élő kultúrák kölcsönhatása és ennek tapasztalatai a Kárpát-medencében.

protestáns
Szabadegyetem
Szabadka
Deli Andor
Pásztor István
Dr. Pásztor Bálint

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű