Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarországi egyetemisták Nagybecskereken

2021.09.15
15:18
2021.09.15
17:04
Forrás
Pannon RTV
November elseje és a jövő év április 30-a között 17 magyarországi egyetemista részesül majd gyakorlati oktatásban Nagybecskereken, ugyanannyi fiatal pedig a magyarországi Mórahalmon ismerkedhet meg az ottani kis- és középvállalkozásokkal.

Mindez egy határon átnyúló Interreg-IPA projekt részeként valósul meg.

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek és a magyarországi Mórahalom a közel 900 ezer eurós, határon átnyúló sikeres pályázatának köszönhetően féléves ösztöndíjprogram teszi majd lehetővé a két ország fiataljainak a kölcsönös látogatását.

Tóthné Gróf Ágnes, a projekt mórahalmi menedzsere: „A projekt keretében a fiatalok számára, a határ mindkét oldalát érintően egy ösztöndíjprogram lebonyolítására nyílik lehetőség. 17-17 diákot tudunk bevonni ebbe a programba. Hat hónapon keresztül fog tartani annak érdekében, hogy huzamos időn keresztül a határ túloldalán lévő, működő, jól működő, jó példát fölvonultató kis- és középvállalkozásoknál tudjanak gyakorlati tapasztalatot szerezni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A fiatalok lakhatását is biztosítja a két pályázó település, Mórahalom és Nagybecskerek. Az épületek mindkét településen a befejezés előtt vannak.

Saša Santovac, nagybecskereki alpolgármester: „Az egyik cél, hogy felújításra kerüljön a város tulajdonában levő épület, amelyben szállást biztosítunk 17 egyetemistának, fiatalnak, akik részt vesznek a projektben. Az épület pedig ezt követően is a város tulajdonában marad. Ugyancsak Mórahalmon épül egy létesítmény, úgyszintén 17 férőhellyel.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek és Mórahalom között 2019 óta folyamatos az együttműködés.

Krisztin István, Mórahalom alpolgármestere: „Ez a projekt nagyon fontos a két ország együttműködése szempontjából. Ilyen jó helyzetünk úgymond még soha nem volt. És ezt megalapozván tartjuk mi is nagyon fontosnak, mint Nagybecskerek is fontosnak tartja, azt, hogy a fiataljaink tapasztalatot cseréljenek, megismerjék minálunk a munkakörülményeket és itt is a mi fiataljaink megismerjék a munkakörülményeket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki városházán mutatták be a projektet, és megtekintették a magyarországi fiatalok részére Nagybecskereken készülő épület felújítási munkálatait. A Pupin utca 14. szám alatti épületben annak idején a Boldogasszony Iskolanővérek is laktak egy ideig.

Nagybecskerek
egyetemista
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Saša Santovac

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.