Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarországi egyetemisták Nagybecskereken

2021.09.15
15:18
2021.09.15
17:04
Forrás
Pannon RTV
November elseje és a jövő év április 30-a között 17 magyarországi egyetemista részesül majd gyakorlati oktatásban Nagybecskereken, ugyanannyi fiatal pedig a magyarországi Mórahalmon ismerkedhet meg az ottani kis- és középvállalkozásokkal.

Mindez egy határon átnyúló Interreg-IPA projekt részeként valósul meg.

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek és a magyarországi Mórahalom a közel 900 ezer eurós, határon átnyúló sikeres pályázatának köszönhetően féléves ösztöndíjprogram teszi majd lehetővé a két ország fiataljainak a kölcsönös látogatását.

Tóthné Gróf Ágnes, a projekt mórahalmi menedzsere: „A projekt keretében a fiatalok számára, a határ mindkét oldalát érintően egy ösztöndíjprogram lebonyolítására nyílik lehetőség. 17-17 diákot tudunk bevonni ebbe a programba. Hat hónapon keresztül fog tartani annak érdekében, hogy huzamos időn keresztül a határ túloldalán lévő, működő, jól működő, jó példát fölvonultató kis- és középvállalkozásoknál tudjanak gyakorlati tapasztalatot szerezni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A fiatalok lakhatását is biztosítja a két pályázó település, Mórahalom és Nagybecskerek. Az épületek mindkét településen a befejezés előtt vannak.

Saša Santovac, nagybecskereki alpolgármester: „Az egyik cél, hogy felújításra kerüljön a város tulajdonában levő épület, amelyben szállást biztosítunk 17 egyetemistának, fiatalnak, akik részt vesznek a projektben. Az épület pedig ezt követően is a város tulajdonában marad. Ugyancsak Mórahalmon épül egy létesítmény, úgyszintén 17 férőhellyel.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek és Mórahalom között 2019 óta folyamatos az együttműködés.

Krisztin István, Mórahalom alpolgármestere: „Ez a projekt nagyon fontos a két ország együttműködése szempontjából. Ilyen jó helyzetünk úgymond még soha nem volt. És ezt megalapozván tartjuk mi is nagyon fontosnak, mint Nagybecskerek is fontosnak tartja, azt, hogy a fiataljaink tapasztalatot cseréljenek, megismerjék minálunk a munkakörülményeket és itt is a mi fiataljaink megismerjék a munkakörülményeket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki városházán mutatták be a projektet, és megtekintették a magyarországi fiatalok részére Nagybecskereken készülő épület felújítási munkálatait. A Pupin utca 14. szám alatti épületben annak idején a Boldogasszony Iskolanővérek is laktak egy ideig.

Nagybecskerek
egyetemista
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Saša Santovac

Most

18:02, Frissítve: 19:41

Falugazdászok Székelykevén

Falugazdászok tanácskoztak Székelykevén. 21 iroda vajdasági képviselője volt jelen az eseményen. A munkamegbeszélésen részt vett Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is.

Népszerű