Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Istán

Magyarországon a koronavírus mellett terjed a majomhimlő is

2022.07.29
13:06
2022.07.29
16:07
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt héten összesen 14 402 új koronavírus fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg. Az igazi járványhullám azonban csak ősszel fog berobbanni az országban - mondta a Pannon RTV-nek a virológus.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ez a nyár idén más mint az előző két évi, hiszen nincsenek korlátozások. Magyarországon ennek ellenére nem túl magasak az újonnan regisztrált koronavírussal fertőzött személyek száma. Napi 2000-2500 pozitív esetet fedeznek fel.

Rusvai Miklós magyarországi virológus arról számolt be, mire kell számítani a következő időszakban.

„Tapasztalunk majd egy csökkenést a következő hetekben, és azután ősszel jelentkezik majd újra, amikor a hűvös, nyirkos idő újra beköszönt, amikor elkezdődött már az iskola, amikor mindenki visszatért a munkahelyekre, és akkor egy újabb, most már komolyabb járványhullámot látunk majd. Szerintem az lesz az igazi hatodik járványhullám.”

Tanjug/AP/CDC

Magyarországon is terjed a majomhimlő. Az országban jelenleg 33 fertőzöttet tartanak nyilván. Mint köztudott, a majomhimlő elsősorban szexuális úton terjed. A fesztiválok, az ifjúsági rendezvények kiindulási pontjai lehetnek a fertőzésnek - tette hozzá a virológus. Többnyire a nemi szervek és a száj környékén jelentkezik, a szexuális formától függően.

„Kezdetben víztiszta folyadékkal telt hólyag, körülbelül kölesnyi, borsónyi méretű, ami később gennyel töltött, úgynevezett pusztulává alakul át. Később ez beszárad, pörkösödik, a pörk leválik, és általában nagyon kis heg visszamaradásával gyógyul az elváltozás. Súlyos megbetegedést nem okoz, tehát legfeljebb fejfájás, izomfájdalmak, ezeknek a bőrelváltozásoknak viszkető, fájdalmas az érzése. Néhány esetben légzőszervi tünetek.”

Tanju/AP Photo/Rick Bowmer

Jó hír viszont, hogy a majomhimlő ellen létezik kidolgozott vakcina. Ezt úgynevezett gócoltásokra alkalmazzák majd, tehát a felismert fertőzöttekkel érintkezők vehetik majd fel ezt az oltást.

Rusvai Miklós
virológus
koronavírus
majomhimlő

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.