Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A magyart, mint környezetnyelvet oktató tanároknak szerveztek továbbképzést

2022.05.21
15:46
2022.05.21
19:11
Forrás
Pannon RTV
A továbbképzésen bemutatták a Tanulj velünk magyarul! Magyar mint környezetnyelv – tankönyvpótló kiadvány második részét is.

A Magyar Nemzeti Tanács a magyart, mint környezetnyelvet oktató tanároknak szervezett továbbképzést. Az előadássorozatot Újvidéken tartották, az Európa Kollégiumban.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A továbbképzésen 24 pedagógus volt jelen személyesen, 15-en pedig online követték az előadásokat. Fábián Dianna, résztvevő, Péterréve: „A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon végeztem gyógypedagógiát, és jelenleg magyart tanítok szerb gyerekeknek. Ebből a szempontból nagyon hasznosnak találom ezt a továbbképzést.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az továbbképzés első részében elméleti tudással gazdagodtak a résztvevők, külföldi előadók által. A második részben pedig Vojnák Csorba Adrianna társszerző a Tanulj velünk magyarul! Magyar mint környezetnyelv – az általános iskolák második osztálya számára tankönyvpótló kiadványt mutatta be. „Igyekeztünk olyan tankönyvpótlót összeállítani, amely gyerekközeli. Olyan témaköröket dolgoztunk fel, amelyek közel állnak a tanulókhoz. Különféle kreatív feladatokkal, körjátékokkal, dalokkal színesítettük, és gazdagítottuk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Idén 3241 vajdasági gyermek élt azzal a lehetőséggel, hogy a magyar nyelvet, a nemzeti kultúra elemeivel, és a magyart mint környezetnyelvet választható tantárgyként tanulja. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ez 32 önkormányzat, 91 iskolájának, 107 épületében valósul meg, és az elmúlt időszakban nem volt olyan segédeszköz, tankönyv, amelyből a tanárok tudtak volna dolgozni, amelyből tudták volna ezeket a tantárgyakat oktatni, és kulcsfontossága van annak, hogy a mai képzés alkalmával bemutatásra kerül a Tanulj velünk magyarul! 2, tehát második osztályosoknak szól, már megjelent az első része a tavalyi évben, és akkor is egy képzést szerveztünk a bemutatására.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vannak olyan települések, ahol még nincs megszervezve a magyar tannyelvű oktatás, vagy a szülők azért íratják a gyereket szerb osztályba mert úgy gondolják, hogy így jobban fog érvényesülni - mondta Vicsek Annamária, oktatási államtitkár. „Meg kell természetesen említeni a vegyes házasságokat, ahol az egyik szülő magyar, a másik szerb nemzetiségű, nem minden esetben tanítják meg sajnos a gyermeket magyarul is. Nekünk nagyon fontos, hogy minden olyan gyermek, akinek a családjában valaki magyar, vagy a felmenői magyarok, megtanulja a magyar nyelvet, nyilván az lenne a legjobb, hogy a teljes oktatást magyarul válassza, vagy pedig legalább az anyanyelvápolást válassza.”

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált továbbképzést a Magyar Kormány támogatta.

MNT
továbbképzés tanároknak
Vojnák Csorba Adrianna
Jerasz Anikó
Vicsek Annamária

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.