Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Majdányon és Rábén már nem léphetnek be a faluba a migránsok

2022.11.04
14:11
2022.11.04
20:54
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan bontják azokat a házakat Majdányon és Rábén, amelyeket a migránsok tettek tönkre. A gép csak azoknak a portáján dolgozik, ahol a tulajdonosok már korábban beleegyeztek a munkálatok elvégzésébe.

A jelek szerint további házakat nem tesznek majd lakhatatlanná az illegális bevándorlók, a helyiek elmondása szerint a hatóság emberei nem engedik be őket a két településre.

Majdányon és Rábén a migránsok több házat is teljesen tönkretettek az évek során. Köztük a fenti képen láthatót is. A ház tulajdonosa egyébként korábban mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze az épültet. Rácsokat rakott az ablakokra és az ajtókra is, a migránsok azonban felmentek a tetőre, megbontották a cserepet és úgy mentek be az épületbe, végül hónapok alatt teljesen lakhatatlanná tették.

A migránsok által tönkretett házak bontását a Törökkanizsáért Egyesület biztosította magyarországi forrásokból. A munkagép csakis azoknak a polgároknak a portáján dolgozik, akik ebbe korábban beleegyeztek.

Ábrahám József, Majdány: „Az a helyzet, hogy jön a munkagép és aki aláírta, hogy bontsák el a házat, azt elbontják. Most én is várom, egy fél óra múlva itt lesz a gép és elintézi.”

A migránsok az elmúlt évek alatt több lakatlan házba is beköltöztek Majdányon és Rábén is. Előbb eltüzelték a bútorokat, majd az ablakokat és ajtókat is. Végül pedig a házak tetőszerkezetét tartó gerendák is a lángok martalékává váltak. Jelenleg csak elvétve látni migránsokat a két bánáti faluban, a hatóság emberei ugyanis kitessékelik őket - mondják a helyiek. Azonban ennek ellenére is sok illegális bevándorló van a környéken.

Molnár Imre, Rábé: „Be van tiltva, hogy bejöjjenek a faluba. A falu végén lefordulnak a román határ irányába és arra mennek. Be a faluba most nem járnak. Most nyugodtabbak az éjszakák, azelőtt még pihenni se tudtunk, mert állandóan járkáltak végig az utcán, meg beszélgettek. Most be van nekik tiltva, úgyhogy a faluba egyáltalán nem jöhetnek be.”

A migránsok többsége jelenleg a Majdány és Rábé közötti raktárépületben tanyázik, ahol rendszeren látogatják őket a különféle segélyszervezetek.

Majdány
Rábé
migráns
illegális bevándorlás
házbontás
Törökkanizsáért Egyesület

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.