Ugrás a tartalomra
Tanjug/NIAID-RML via AP

Majdnem 400 fertőzött egy nap alatt Szerbiában

2020-07-16
15:55
2020-07-16
21:51
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában az elmúlt 24 órában 383 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. 13 beteg vesztette el a küzdelmet a betegség szövődményeinek következtében.

Lélegeztetőgépen 177-en vannak. Az elmúlt nap folyamán 9183 koronavírus tesztet végeztek el az országban. Az aktív fertőzöttek száma 4662. Már több mint 19 ezer fertőzöttet vettek nyilvántartásba az országban, az elhunytak száma összesen 442. A halálozási arány 2,24%. Holnaptól újabb szigorítások lépnek életbe.

A koronavírussal fertőzöttek száma tovább növekszik Szerbiában. Új covid-kórházak nyílnak. A belgrádi Munkaegészségügyi Intézet szintén belépett a covid-rendszerbe. Az új betegek számát tekintve Belgrád és Újvidék továbbra is az első helyen áll, a főváros már egy valóságos időzített bomba - figyelmeztetnek a szakemberek. Ana Brnabić szerint ez a tüntetések következménye. A szerb kormányfő hozzátette: a polgárok végre felfogták az óvintézkedések fontosságát, és egyre fegyelmezettebbek.

"Ebben a pillanatban a helyzet, amint látják, valóban nehéz. Jómagam most legalább egy mérsékelt optimizmust érzek. Azért mert látom, hogy mindannyian közösen kapcsolódtunk be ebbe a harcba. Köszönet azoknak a polgárnak, akik minden óvintézkedést betartanak, akik most valóban fegyelmezettek. Tudom, hogy ezt látni fogjuk az elkövetkező napokban a számok alapján, hogy csökkenni fog az egészségügyi rendszerünkre nehezedő nyomás. Fontos, hogy most folytassuk azt, amit elkezdtünk az utóbbi néhány napban, ebben az egy hétben, nem számítva persze a tüntetéseket, amelyek árát most megfizetjük."

Dr. Srđa Janković, immunológus azért még nem ennyire derűlátó.

"Még mindig nem vagyunk túl azon az állapoton, amely igenis kedvezőtlennek nevezhető. Mi most ott tartunk, hogy a helyzet csillapodik, de minden csakis tőlünk függ. Van egy igazolt félelem, hogy a dolgok megint rosszra fordulhatnak. De van egy remény is, hogy minden javulni fog, ha tartjuk magunkat a bevezetett előírásokhoz. Ezt külön kihangsúlyoznám."

A válságstáb tegnapi döntése értelmében péntektől nyílt téren is kötelező a szájmaszk viselése Szerbiában, amennyiben nem lehetséges a másfél méteres távolság betartása. A rendelkezés szerint a boltok, gyógyszertárak, autóbusz-állomások és egyéb hasonló helyek előtt várakozók számára kötelező a maszk. Tilos a 10 főnél tömegesebb gyülekezés nyílt és zárt térben egyaránt, de minden esetben tiszteletben kell tartani a másfél méteres távolságot egymástól, ami azt jelenti, hogy egy fő számára négy négyzetméteres területet kell biztosítani.

A kiskorúak számára is kötelező a maszk viselése minden nyilvános helyen, ahol nem lehetséges a legalább másfél méteres távolság betartása. A válságstáb ezen ajánlását is elfogadta a szerb kormány. Ez azt jelenti, hogy a kiskorú, valamint a különleges igényű gyermekek szülei, gyámjai kötelesek gondoskodni arról, hogy gyermekeik is védőmaszkot hordjanak.

koronavírus
Szerbia
fertőzés
lélegeztetőgép

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.