Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Már ötven szúnyogfajta terjesztheti a nyugat-nílusi láz kórokozóját

2019-08-06
13:18
2019-08-06
17:49
Forrás
Pannon RTV
Regisztrálták Szerbiában az idei első, nyugat-nílusi lázban szenvedő beteget. A laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották a gyanút, miszerint a 84 éves belgrádi nőnél a szóban forgó vírus jelent meg.

A páciens helyzetét nehezíti, hogy a lázzal egyéb krónikus megbetegedések is együtt járnak. A Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet arra emlékeztetett, hogy tavaly már korábban, július 1-jén észlelték az országban a nyugat-nílusi láz felbukkanását.

A nyugat-nílusi láz megjelenését 2012-ben fedezték fel először Szerbiában. A legkritikusabb a rá következő, 2013-as esztendő volt, amikor 303-an betegedtek meg az ország területén, és ebből 35 volt a halálos áldozat.

Szezonális megbetegedésről van szó, amely akkor jelenik meg, amikor a szúnyogok a legaktívabbak. A vírust a dalos szúnyog terjeszti, áldozatának megcsípésével, de a hazai szúnyogok is teljesen alkalmasak a fertőzés terjesztésére. Az emberekre a vírus az esetek 80 százalékában semmilyen hatást nem fejt ki, az esetek 20 százalékánál pedig a náthához hasonló tünetek jelentkeznek. Kevesebb mint egy százaléknál lép fel szövődmény, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladás.

Az emberek mégis tartanak a betegségtől, ezért megpróbálnak védekezni. Bosnyák Edit a szobában szúnyogriasztóval. De hozzátette még: „Kinn van egy füstölőm. Meg vettünk valami permetszert, amit rá lehet szépen permetezni a falra, ami nem hagy nyomot. Viszont szeretném a hatóságokat arra kérni, hogy ha lehet, akkor permetezzenek.” Tart a nyugat-nílusi láztól, hiszen minden betegségtől tart az ember, az egészség az a legfontosabb. - fejezte be gonfódolatait Bosnyák Edit. 

Huszár Etel rovarirtó szerrel védekezik a szúnyogok ellen, de elmondása szerint különben allergiás a szúnyogokra. Egy kicsit tart a nyugat-nílusi láztól.

Lukács János védekezési módszere egyszerű: „Este nem vagyok nagyon kinn.”  A kérdésre, hogy fél-e a nyugat-nílusi láztól, röviden válaszolt: „Persze, hogy. Mindenki fél. Nemcsak én.”

Milutinović Noémi gyógyszerész-technikus is egyetért azzal, hogy a kockázat csökkentése érdekében a szabadban töltött idő folyamán érdemes szúnyogriasztókat alkalmazni: „Vannak különböző sprayek, rollonok, karkötők, kitűzök. Szerintem a sprayek a legpraktikusabbak, nagyon könnyű őket felvinni, és az áruk 300 dinártól 800 dinárig terjed.” 

A nyugat-nílusi láz már 8 éve jelen van Szerbiában, idén június elején mutatták ki a vírus jelenlétét a szúnyogokban. A vírus hordozói a madarak, főleg a varjak, de ők nem betegednek meg. Emberről emberre sem terjedhet. A szúnyogok pedig a vektorok, azaz a vírus terjesztői - mondta Dr. Nebojša Buhucki. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa hozzátette: csak idő kérdése volt, mikor regisztrálják az első megbetegedést. A náthához hasonló klinikai kép főleg az 50 év felettieknél jelentkezik. „A nyugat-nílusi láz inkább veszélyes az idősebb, valamilyen krónikus betegségben szenvedő személyekre.” - pontosította a szakorvos.

Ha kitart a meleg idő, akár október-novemberig is elhúzódhat a nyugat-nílusi láz szezonja - mondta Dr. Nebojša Bohucki, és hozzátette: „A házi, tehát a culex szúnyogok is terjesztik ezeket a kórokozókat. Konkrétan, a Kárpát-medencében már ismerünk 50 különböző szúnyogfajtát, amelyek terjeszthetik ezt a relatív új fertőző betegséget.”

A klinikai kép kialakulása fejfájással és magas lázzal kezdődik, majd bőrkiütések jelentkeznek. A megbetegedett személyek nagyjából 10 százaléka hal bele a nyugat-nílusi láz valamilyen szövődményébe.

szúnyog
nyugat-nílusi láz
Nebojsa Bohucki

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.