Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Már több mint 84 ezer beoltott személy Szerbiában

2021-01-21
22:38
2021-01-21
23:12
Forrás
Szerbiai RTV
Eddig 20 személynél tapasztaltak rövid ideig tartó, enyhe mellékhatást. Az egészségügyi miniszter elégedett az oltási rendszer működésével.

Már több mint 84 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen Szerbiában - ezt az egészségügyi miniszter, Zlatibor Lončar mondta este a Szerbiai RTV műsorában. Szerinte reményt ad számunkra, hogy a szerbiai lakosok a jó utat választották, vagyis azt, hogy megelőzéssel érik el a kívánt eredményeket, beoltatják magukat. Lončar elmondta, ezzel kevesebb koronavírusos beteget kell majd kezelni a kórházakban. Az egészségügyi intmények lassan visszatérhetnek a normális működésükhöz, nem kell majd kizárólag covid-kórházaknak lenniük.

Nem engedhetjük el magunkat a koronavírus elleni első adag vakcina felvétele után sem - erre figyelmeztetnek az illetékesek. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, nem reális azt várni, hogy egy-két nap után kialakuljon a vírussal szembeni immunitás a szervezetünkben, ezért továbbra is maszkot kell viselnünk és tartani a távolságot. A beoltottaknak meg kell kapniuk a második dózis vakcinát is, ami legkorábban három hét múlva esedékes, de ehhez adjunk hozzá még 7-től 10 napot - javasolta. A teljes immunitás eléréséhez a második adag oltásra is szükség van, addig pedig bárki megfertőződhet - emelte ki Zlatibor Lončar.

A 84 ezer beoltottból eddig húsz személynél tapasztaltak valamilyen mellékhatást Szerbiában - ezt Pavle Zelić a Gyógyszer és Egészségügyi Eszközök Ügynökségének képviseletében közölte az RTS-szel. Hangsúlyozta, a mellékhatások rövid ideig tartottak, és enyhék voltak. Egyesek fájdalmat éreztek az oltás helyén, amely ki is pirosodott, másoknál pedig fáradtság jelentkezett, izomfájdalmat éreztek és belázasodtak. Zelić elmondta, minden koronavírus elleni védőoltás, amelyet beadnak a lakosságnak, bevizsgált és engedélyezett.

koronavírus
védőoltás

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.