Ugrás a tartalomra
Fonet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Maradnak a hatályban lévő intézkedések - elfogadta a válságstáb javaslatát a szerb kormány

2021-01-11
17:05
2021-02-06
16:49
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
A szerb kormány a válságstáb javaslatára hozta meg a döntést, miszerint továbbra is érvényben maradnak az eddigi intézkedések.
Tanjug/Nikola Andjic

Maradnak a már érvényben lévő járványügyi intézkedések - ma délelőtt meghozta döntését a szerbiai válságstáb. Megállapították, nincs akadálya annak, hogy - ahogyan azt tervezték - január 18-án megkezdődjön a második félév az iskolákban. Az általános és középiskolai oktatás úgy folytatódik, ahogyan a szeptember elsejei iskolakezdéskor volt.

Ez azt jelenti, hogy a középiskolások minden második héten ülnek be az órákra, míg az általános iskolások minden másnap járnak majd iskolába. Emellett minden érvényben lévő járványügyi szabályozást is meghosszabbítottak az országban.

A válságstáb ülésén megállapították, hogy az érvényben lévő intézkedések jó eredményeket hoznak, ezért fenn kell tartani azokat. Továbbra is érvényesek tehát a már korábban meghozott szabályok: öt személynél több nem gyülekezhet, zárt térben kötelező a maszkviselés.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az országba való belépéshez továbbra is szükséges a PCR-teszt, vagy a tíznapos karantén

Meghosszabbította a szerbiai válságstáb az országba való belépés szabályainak érvényességét is. Ennek értelmében továbbra sem lehet szabadon közlekedni a határátkelőhelyeken. Az országba való belépéshez továbbra is szükség van negatív PCR-tesztre, amely nem régebbi 48 óránál, ellenkező esetben elrendelik a kötelező, 10 napos karantént, amely a 10 nap alatt egy elvégzett, negatív PCR-teszttel kiváltható. Azok, akik munkáltatói engedéllyel közlekednek, továbbra is karantén- és tesztkötelezettség nélkül beléphetnek az országba. A jelenlegi rendelkezésnek nincs határideje, így még nem tudni pontosan, hogy meddig kell ezekkel a feltételekkel utazni. A PCR-teszt ára egyébként január elsejétől 9 ezer dinárra drágult Szerbiában.

Az újév miatt már meghozott, a vendéglátóipari létesítmények működését szabályzó intézkedéseken sem módosítanak. Az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok legfeljebb 20 óráig tarthatnak nyitva, az élelmiszereket árusító üzletek pedig továbbra is 21 óráig.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, járványügyi szakember: „Nem lesz szervezett újévvárás az ortodox újév alkalmából, ami pedig a jelenlegi járványügyi helyzetet illeti, úgy értékeltük, hogy minden feltétel adott, és nincs akadálya annak, hogy folytatódjon a tanítás január 18-tól. Tehát az általános és középiskolások ugyanabban az ütemben folytatják a tanulást, mint a szünet előtt.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Kisić Tepavčević az iskolakezdést illetően elmondta, a tavalyi szeptemberi rendszer marad érvényben.

„A középiskolások minden második héten mennek majd iskolába, az osztályok fele, az általános iskolákban pedig minden másnap. Tehát éppen úgy, ahogyan szeptember elsején volt.”

Nem lesz hosszabb téli szünidő

Nincs rá ok, hogy meghosszabbítsák a téli szünidőt, a tanításnak január 18-án folytatódnia kell – nyilatkozta Branko Ružić szerb oktatási miniszter. Szerinte nagyobb az esélye, hogy a felsős általános iskolások és a középiskolás diákok is visszatérnek a padokba, mint annak, hogy folytatódik a távoktatás.

Január 18-án kezdődik meg a második félév az általános és középiskolásoknak Szerbiában, várhatóan holnap döntenek arról, hogy a diákok egy része továbbra is online, vagy mindenki az iskolapadokban folytatja a munkát – írja a Blic.

Az oktatási minisztérium a hagyományos oktatás visszaállítását támogatja, a járványügyi intézkedések betartatása mellett. Erről beszélt ma Branko Ružić oktatási miniszter is, aki azt mondta, az a cél, hogy a diákok újra az iskolában tanuljanak. Holnap várható egyeztetés ezzel a témával kapcsolatban. A Blic információi szerint két forgatókönyvben gondolkodnak: az első, hogy a felsős tagozatos általános iskolások és középiskolások online tanuljanak tovább, ebben az esetben az elsőtől negyedik osztályos tanulók járnának be. A másik lehetőség, hogy a felsős általános iskolások és középiskolások kombinált módon, csoportokban látogatnák az órákat. Branko Ružić oktatási miniszter szerint ez utóbbi megoldáshoz állnak közelebb, mivel a tapasztalatok alapján nem volt jelentős a fertőzöttszám-növekedés az iskolákban, valamint a szülők nagy része is a hagyományos oktatás mellett van.

válságstáb
koronavírus
járvány
járványhelyzet
járványkezelés

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.