Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Március 15-i megemlékezés Magyarittabén

2020-03-15
16:55
2020-03-15
19:02
Forrás
Pannon RTV
Három évtized után az idén nem a megszokott módon zajlott a március 15-i megemlékezés a bánáti Magyarittabén.

A járványveszély miatt elmaradt az istentisztelet. Az egybegyűltek a református templom előtt álló Kossuth-szobornál tartottak emlékünnepet.

Pannon RTV

A magyarittabeiek sorsa 1904 óta szinte elválaszthatatlan a Kossuth-szobortól. A nemzet egyik nagyjának a legdélebbi szobrát a falubeliek meg tudták őrizni a legnehezebb időkben is. Meglőtték, lelökték a talapzatáról, 2015-ben pedig ellopták. Egy év múlva azonban már a felújított szobornál tartották a megemlékezést. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Azt a hitet, azt az erőt azóta is sugározza és azért is fontos, hogy ennyien eljöjjünk. Most is azt látjuk, hogy bármilyen körülmények vannak, itt vagyunk. Hiszen a Kossuth-szobor előtt fejet hajtva valamennyien együtt azt gondoljuk, és úgy gondoljuk, hogy bármi vár ránk, akár a múltra gondolunk, akár a jövőre, egy dolog biztos: megmaradni, nemzetben, közösségben lehet csak.”

Pannon RTV

Kerekes József magyarittabéi tanácselnök köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy lesz még szükség az ifjúság elszántságára és a fiatalok tenni akarására – de nyilvánvalóan nem forradalmi eszközökkel. „Büszkék vagyunk arra, hogy az akkori ifjaknak mennyi elszántságuk és mennyi eltökéltségük volt abban, hogy elérjék, amit szeretnének. Mi ezt most meg szeretnénk mutatni, mivel hogy vannak ma is márciusi ifjak, vannak, akik továbbviszik a magyarságot, vannak, akik harcolnak a magyarokért.”

Pannon RTV

Ódri Norbert, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának alelnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a forradalom hősei tetteikkel bizonyították, hogy bár „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. „Ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva, nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk 1848 örökségéhez. Ebben segít bennünket minden évben, újra meg újra, a megemlékezés a szabadságharcra, március 15-ére és annak hőseire.”

Pannon RTV

Fellépett Szakáll Éva szavaló, Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a vezető konzulja pedig felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét. A kegyelet virágait elsőként Magyarittabé polgárai helyezték el. Koszorúzott a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői.

Választások 2020
koszorúzás
Magyarittabé
forradalom és szabadságharc

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.