Ugrás a tartalomra
védőoltás
Pannon RTV

Márciustól újabb kötelező védőoltás

2017-12-07
22:35
Forrás
VajdaságMA
Jövő év március elsejétől a gyermekek számára újabb kötelező védőoltást vezetnek be, a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae vagy pneumococcus baktérium ellen, írja a B92.

Ezt írja elő ugyanis a védőoltásokról szóló szabálykönyv, amely nemrég lépett életbe. A vakcina, amely a középfül- és tüdőgyulladástól, agyhártyagyulladástól, vérmérgezéstől és hörghuruttól védi meg a gyermekeket, ingyenes lesz, illetve a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap terhére biztosítják majd.

A gyermekek számára ez a tizenegyedik kötelező védőoltás a fertőző betegségek ellen. Az oltási naptár szerint a gyermekek kötelezően felveszik a tuberkulózis, a diftéria, a tetanusz, a gyermekkori bénulás, a szamárköhögés, a kanyaró, a rubeola, a mumpsz, a hepatitisz B és a B-típusú Haemophilus influenzae okozta betegségek elleni védőoltást.

A vakcinát még tavaly felvették a kötelező védőoltások közé, amikor elfogadták a fertőző betegségek elleni védelemről szóló törvényt, de alkalmazásához szükség volt a szabálykönyv kidolgozására és elfogadására.

A pneumococcus baktérium elleni védőoltás már 10 éve kötelező világszerte, Szerbiában viszont csak néhány esetben ajánlották.

Azok a szülők, akik szerették volna, hogy gyermekük felvegye ezt a védőoltást, kénytelenek voltak saját zsebükből kifizetni.

A vakcinát három dózisban adják be, az elsőt két hónapos korban, a másodikat 4-8 héttel az első után, a harmadikat pedig akkor, amikor a gyermek eléri a kétéves kort.

A pneumococcus baktérium okozta betegség a világon évente fél millió emberéletet követel az öt évnél fiatalabb korosztály körében, írja a Tanjug.

március
védőoltás
kötelező
gyermek
tüdőgyulladás
Streptococcus

Most

12:14

Orbán: Magyarország időt nyert

Magyarország időt nyert, az EU-csúcson elnapolták a kötelező kvóták ügyét - közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán péntek reggel közzétett videóban.

Népszerű