Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A martonosi erdőt is ellepték a migránsok

2022.08.04
18:00
2022.08.04
18:07
Forrás
Pannon RTV
Horgosról pár napja, Martonosról pedig három hete gyűjtötték be a migránsokat. A hatóság rendszeresen ellenőrzi az észak-bácskai határvidék településeit, a helyiek szerint azonban a taxisok folyamatosan hordják vissza az illegális bevándorlókat.

Horgos központjában is gyűjtik az aláírásokat annak érdekében, hogy a szerbiai hatóságok kezeljék a migrációs válságot. Minden nagykorú személy aláírhatja a petíciót. A szerb kormány felé több kérést is megfogalmaztak, egyebek mellett a déli határvédelem megerősítését követelik, vagyis hogy a migránsok ne is juthassanak be Szerbiába, másrészt pedig szállítsák el és tiltsák ki őket a lakott településekről, és hozzanak létre zárt befogadóközpontokat.

A horgosi Tornai Toronyi Tünde szerint félelmetes, hogy a bevándorlók már fel is vannak fegyverkezve.

„ Az a baj, hogy elviszik őket, aztán meg hozzák vissza a taxisok.
- Ön egyébként aláírta már a petíciót?
- Még nem, de majd alá fogom írni, itt az újságosnál lehet. Alá fogom írni, igen.
- Mit szeretnének elérni ezzel?
- Tűnjenek el, menjenek haza. Mit akarnak itt? Se dolgozni nem szeretnek.”

A Horgos-Röszke közúti határátkelőnél várakozó külföldiek nem hisznek a szemüknek, hogy milyen látvány fogadja őket. Egyeseket közülük is megrémít a szabadon sétáló migránscsoportok látványa.

Közvetlenül a Horgos-Röszke határátkelőhely mellett található az egykori Martonosi Határrendőrség kiürített igazgatósági épülete. Ezt nagyjából három évvel ezelőtt ürítették ki, de hivatalosan még mindig a rendőrség tulajdonában van. Ennek ellenére odabenn az illegális bevándorlók egy valóságos sátortábort alakítottak ki.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Martonosnál a Tiszán keresztül, csónakokkal próbálják átcsempészni Magyarországra a migránsokat. Most a falu központjában nyugalom van. A Tisza erdős részébe azonban senki sem merészkedik be. Stábunk ottjártakor is arab nyelvű beszélgetés hallatszódott az erdőből.

A töltésen állva, amely 250-300 méterre van a magyar határtól és száz méterre a folyó partjától, Horvát Gergely, a martonosi helyi közösség elnöke kiszúrta, hogy a migránsok őrszeme figyel bennünket. Hozzátette, ismét csónakokkal próbálkoznak Magyarország területére jutni.

„Megpróbálják azt az időt kihasználni, mikor a folyami határőrök elmennek Szegedre be, váltás van a magyar félnél. Arra az időre, tehát az embercsempészek horgászoknak álcázzák magukat a szerb oldalon, és aztán belendülnek, azt a 15-20 percet kihasználják.”

Amikor a rendőrség is begyűjtötte őket, lövések hallatszódtak, fel vannak fegyverkezve - tette hozzá Horvát Gergely.

„Személyesen is láttam, mikor a hátizsákból kilógott a Kalasnyikov csöve.”

A martonosi helyi közösség elnöke még egyszer arra figyelmeztetett, nem érdemes kockáztatni, és bemenni közéjük az erdőbe, mert felbecsülni sem lehet, mennyien lehetnek.

migráns
Martonos
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.